Ministar zdravlja

Ministar zdravlja Rifat Latifi je na današnjoj sjednici, govoreći o odlasku ljekara sa Kosova i nedostatku anesteziologa, rekao da taj problem nema samo Kosovo već i Austrija, Švicarska i Grčka, prenosi Lajmi.

"U svakom trenutku se bavimo ovim pitanjem. Prošle sedmice sam bio u Grčkoj, ima isti problem. Takođe se i Austrija, Švicarska i većina drugih zemalja suočava sa ovim problemom, odnosno odlaskom zdravstvenih radnika", rekao je Latifi koji rijetko prisustvuje skupštinskim sjednicama.

Latifi je rekao i da je pitanje anesteziologa godinama ignorisano i zanemarivano, kao i mnoge druge zdravstvene delatnosti.

"To je zato što godinama, odnosno od 2016. godine nije raspisan konkurs za specijalizaciju iz anesteziologije. Da se to dogodilo, mi bismo već imali dve generacije anesteziologa i ne bismo imali ovaj problem", rekao je Latifi.

On je najavio da od 2020. godine zdravstvenom sistemu Kosova nedostaju 22 anesteziologa, 16 je napustilo posao, četvoro je otišlo u penziju, a dvoje je preminulo.

Sve više ljekara prelazi da radi na privatne klinike ili odlazi u inostranstvo zbog loših radnih uslova i malih plata, a na osnovu podataka Ljekarske komore Kosova 580 ljekara je otišlo u inostranstvo od 2018. godine.

Samo tokom ove godine više od 60 ljekara napustilo Univerzitetsko kliničko bolnički centar i druge regionalne javne bolnice, a u prvih devet mjeseci ove godine ukupno deset anesteziologa je napustilo taj bolnički centar.

Najviše fale medicinske sestre i anesteziolozi kojih je trenutno 48, dok bi prema potrebama i zahtjevima trebalo da ih bude 120.

Izvor: Lajmi.net/Kosovoonline