Alarmantna situacija

Deficit anesteziologa i medicinskih sestara uočljiv je na Univerzitetsko-kliničko bolničkom centru Kosova.

Duplo je manje anesteziologa nego što bi trebalo da ih ima. Trenutno radi njih 48, dok bi prema potrebama i zahtjevima trebalo da ih bude 120.

Jedan od glavnih razloga za ovaj nedostatak je što medicinsko osoblje u kontinuitetu napušta ovu javnu zdravstvenu ustanovu.

Muziene Kriuziu (Myziene Kryeziu) je jedna od anesteziologa, koji su su doneli takvu odluku.

Nakon više od 15 godina rada na Ginekološkoj klinici pri Univerzitetsko kliničko bolničkom centru Kosova, Krueziu je u septembru ove godine prešla da radi u jednoj privatnoj klinici u Prištini.

"Nisam otišla zbog plate", priča ona za Radio Slobodna Evropa (RSE). "Toliko sam umorna i preopterećena, da nisam mogla više. Računajte da dežurate svaki treći dan, 24 sata ste na poslu."

U normalnim uslovima, anesteziolog bi trebao da dežura jednom u osam dana.

Krueziu navodi da je situacija u Kliničko bolničkom centru alarmantna.

"Normalno je da je kriza kada 48 anesteziologa radi 700 operacija [mesečno]", kaže ona.

"Žalili smo se i razgovarali na svakom sastanku, ali niko se nije bavio nama. Niko se nije opterećivao ovim pitanjem, nikakva stimulacija", navodi dalje Krueziu.

Bruto plata lekara na Kosovu iznosi 630 eura.

Iz Kliničkog centra u 2022. otišlo deset anesteziologa

Na osnovu podataka Lekarske komore Kosova, 580 lekara je napustilo Kosovo 2018. - 2021. godine.

Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, na Kosovu živi oko 1,7 miliona građana.

Predsednik Lekarske komore Kosova Pljeurat (Pleurat) Sejdiu navodi da je tokom ove godine više od 60 lekara napustilo Univerzitetsko kliničko bolnički centar i druge regionalne javne bolnice.

U prvih devet meseci ove godine ukupno deset anesteziologa je napustilo ovaj bolnički centar.

Oni koji su otišli, navodi Sejdiu, uglavnom su bili nezadovoljni uslovima rada, uključujući i plate.

Direktor Klinike za anesteziologiju pri Univerzitetsko bolničkom centru Kosova Gazmend Spahija ističe da je zbog deficita anesteziologa otežana koordinacija sa operacionim salama.

"Radimo u hitnim slučajevima, da pacijenti ne stradaju. Ovakvu situaciju smo odavno prijavili Ministarstvu [zdravlja] i Upravi Kliničko univerzitetske bolničke službe Kosova. Ali, nažalost, nemamo anesteziologe koji su bez posla", kaže Spahija za RSE.

Četrdeset osam anesteziologa radi operacije u više od 30 operacionih sala, u centrima za intenzivnu negu i hitne pomoći pri Univerzitetsko bolničkom centru Kosova.

Spahija upozorava da bi uskoro mogli da ih napuste i drugi anesteziolozi.

"Svako ko dobije ponudu nađe se u iskušenju. Odlaze iz više razloga, ovde imamo male plate i česta dežurstva", navodi on.

Specijalizacija za anesteziologe na Kosovu traje pet godina.

Kosovo će naredne godine dobiti samo jednog anesteziologa, dok su ostali na lekari na drugoj godini specijalizacije.

Ministarstvo zdravlja Kosova je u odgovoru za RSE samo kratko navelo da će "anesteziologija biti prioritetna oblast u dodeli novih specijalizacija koje su u pripremi".

Manjak i tehničara

Osim što Univerzitetsko kliničko bolničkom centru Kosova fale anesteziolozi, sve je manji broj i medicinskih tehničara.

Predsednik Komore medicinskih tehničara Naser Rustemaj kaže da je više od 500 tehničara, iz javnog i privatnog sektora, zatražilo od njih dokumentaciju kako bi napustili Kosovo.

"Uslovi rada, nedostojna plata, navode da odlaze i one koji su radili 20 ili 30 godina", priča Rustemaj.

Prema njegovim rečima, u Kliničko bolničkom centru Kosova radi oko 2.400 medicinskih tehničara, iako su potrebe za više od 3.000 njih.

Osnovna plata medicinskih tehničara na Kosovu iznosi oko 400 eura mesečno.

"Plata koju primamo je smešna", iskreno će 25-ogodišnja medicinska sestra Muhameti, koja je dala otkaz. Sad se sprema za odlazak u Nemačku.

Plata medicinske sestre u toj zemlji je oko 2.400 evra mesečno, dok je plata lekara oko 4.000. Nemačka je postala primamljiva destinacija za mnoge kosovske lekare i medicinske tehničare.

Medicinski tehničar i potpredsednik Sindikata zdravstvenih radnika Enljirat (Enlirat) Duraku priča da i sam razmišlja da napusti Kosovo.

"Planiram od marta, ali odugovlačim, jer se nadam da će se stvari promeniti", navodi on.

Novi Nacrt zakona o platama, koji predviđa povećanje zarade za zaposlene u javnom sektoru, trenutno prolazi javne konsultacije, koje će trajati do 6. oktobra.

Vlada Kosova je saopštila da će ovaj zakon uskoro biti usvojen. Ukoliko bude tako, na snagu stupa osam meseci od objavljivanja u Službenom glasniku.

Takođe, Vlada Kosova je u septembru saopštila da je formirana Izvršna komisija za zdravstvo, koju će predvoditi premijer Aljbin (Albin) Kurti. Nadležnosti ove komisije bi trebale da budu razvoj javnog sektora u oblasti zdravstva.