Poslanik VV-a

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Dimal Basha kaže da opozicija koristi predsjednika Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Rahmana Jasharaja za ostvarenje svojih ciljeva, kao što je nekada koristila specijalnog izaslanika SAD za dijalog Kosova i Srbije Richarda Grenella, prenosi Koha.

Prema njegovim riječima, imidž Jasharaja koristi opozicija, kao i Grenella prije više od dvije godine.

"Opozicija nije u stanju da pronađe korupciju i loše upravljanje u vladi, pa su našli Jasharaja da lobira za Vučića kao što je to nekada činio Grenell“, rekao je Basha.

Prema njegovim riječima, Jasharaj i drugi predstavnici Sindikata obrazovanja navikli su da posluju sa nagodbama.

"Rahman Jasharaj je rekao da Albina Kurtija treba smeniti jer je on diktator. Imer Imeri je javno rekao u decembru 2021. godine, podignite 50 odsto plata, mi dajemo sve glasove vama. Navikli su da posluju sa povoljnim cijenama”, kaže Basha.

Što se tiče Zakona o platama, Basha kaže da ljekari, policija i vatrogasci treba da budu prioritet u odnosu na prosvetu.

"Ljekari nam odlaze, a nastavnika imamo više od 2.000, mislim da bi prioritet trebalo da budu ljekari. Mislim da ćemo se potruditi da to što prije riješimo jer imamo loše stanje u policiji, vatrogasnom sektoru i prije svega ljekare“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, Vlada Kosova je dala 50 eura nastavnicima (čitaj - javnom sektoru o.p), ali je trenutno nemoguće povećati iznos zbog inflacije.

Basha je rekao da je, kao i u oblasti pravosuđa, provjera potrebna i u obrazovanju.

"Ja sam za to da nastavnike treba provjeravati, prije svega zbog djece“, rekao je on.

Govoreći o nacionalnim simbolima, Basha je izjavio da poštuje zastavu Kosova, ali da je ne voli.

"Pokret Samoopredjeljenje nikada nije voleo zastavu Kosova. Ni ja je ne volim, ali moram da je poštujem. Ne može to biti zastava bez ikakvog identiteta. Kurti takođe poštuje zastavu i himnu, ima je u svojoj kancelariji“, dodao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore