Koalicija

Ministarica inostranih poslova i dijaspore Donika Gërvalla izjavila je da partija Guxo, čija je predsjednica, ne dijeli uvijek iste ideje sa Pokretom Samoopredjeljenjem (VV), ali da dijele iste odluke, prenosi Klan Kosova.

"Guxo je partija desnog centra koja je, za razliku od našeg koalicionog partnera, Pokreta Samoopredjeljenje, kao stranke lijevog centra, sa kojim u partnerstvu ne dijelimo uvijek ista mišljenja, ali na kraju krajeva dijelimo iste odluke o tome kako ćemo se ponašati u budućnosti", rekla je Gërvalla u Rubikonu. 

Ona je navela da je do sljedećih izbora dovoljno vremena da dokažu da ono što su obećali nisu bila samo prazna obećanja. 

Gërvalla je, međutum, rekla da je partnerstvo koje imaju sa Pokretom Samoopredjeljenje retko funkcionisalo u prošlosti i da je, kako je navela, uzajamno poštovanje održavalo tu vezu.

"Partnerstvo koje imamo sa Pokretom Samoopredjeljenje je retko funkcionisalo u prošlosti. Pokret Samoopredjeljenje je veoma oprezan u odnosu na nas i međusobno poštovanje koje imamo ne odražava činjenicu da je Pokret Samoopredjeljenje veoma velika stranka i da smo mi kao stranka u usponu. U ovom partnerstvu koje imamo nema velike razlike zbog veličine, jer su korektnost i međusobno poštovanje prisutni u svim strukturama", kaže Gërvalla. 

Ona je rekla da ih odnos koji imaju prema redu i vladavini prava razlikuje od partija koje su u opoziciji. 

Kako prenosi Gazeta Express, Gërvalla je rekla da je ideja da partija Guxo ima dva lidera bila njena i da su njene kolege u početku oklevale kada je to predložila. 

"Ovaj prijedlog je bio isključivo moj. Sve kolege su u početku oklevale, uključujući i Fatona (Pecija). Od izbora predsjednika vodila sam stranku do izborne skupštine. Svima je bilo jasno da će jedna od kandidatura biti moja. Niko nije osporio moju kandidaturu", rekla je Gërvalla. 

Ona je navela da nova politička partija zahtjeva mnogo rada i zalaganja.