Sada su na redu sindikati

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je poslije brojnih sastanaka koje je održala sa sindikalcima povodom štrajka u prosveti rekla da je Vlada danas uz pomoć 50 eura kroz ekonomski paket napravila korak naprijed, a sada je red na sindikate, renosi Reporteri.

„Danas, predstavljanjem ekonomskog paketa, Vlada Kosova, institucije Kosova su preduzele važan korak ka pronalaženju rješenja i ublažavanju ekonomske situacije za kosovske porodice, uključujući i naše nastavnike. Dakle, sada je vrijeme da sindikati pokažu dobru volju, da nastavnici u ponedjeljak otvore škole kako bi se stvorila potpuno nova atmosfera u ovom socijalnom dijalogu“, rekla je Osmani.

Ona je napomenula da su održali sastanke kako bi podstakla Vladu Kosova i sindikate da se uključe u aktivan socijalni dijalog.

„Proteklih dana sam bila u komunikaciji sa Vladom Kosova, sa kojom je nastavljena i danas i nastaviće se i ubuduće po ovom pitanju. Ne treba dozvoliti da se krši ustavno pravo djece na obrazovanje, ali treba udružiti snage na unapređenju kvaliteta obrazovnog sistema, sa učenicima u centru pažnje“, poručila je predsjednica Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri