Šokirana nehumanim činom

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani saopštila je da je šokirana nehumanim činom seksualnog zlostavljanja jedanaestogodišnje djevojčiće, dodajući da zahtjeva rigoroznu istragu i da počinioci budu kažnjeni.

"Sa najvećom žestinom i odlučnošću, moramo jednoglasno ponoviti da niko nije iznad zakona. Zakon treba da bude oštar prema svakom takvom prestupniku, posebno u ovakvim slučajevima kada su meta nasilja djeca", napisala je Osmani na Facebooku.

Osmani ističe da seksualno nasilje, kao i svi oblici nasilja nad djevojkama i ženama, predstavljaju prijetnju svima i ozbiljnu ranu u društvu.

"Ne smemo dozvoliti da naša zemlja bude nesigurna za djevojke i žene", napisala je ona.

Ona je napomenula da godinama pojedini slučajevi nisu tretirani jednako, okrivljena je žrtva, a ne počinilac.

"A ovo je samo ohrabrilo počinioce nasilnike. Stoga tražim od pravosudnih organa da u potpunosti eliminišu seksizam i nejednakost u sudskim odlukama, kao i od institucija bezbjednosti da povećaju nivo zaštite djevojčica i žena koje su žrtve nasilja. Takođe je vrijeme da se pristupi zakonodavnim izmjenama koje dodatno pooštravaju kazne za prekršioce", saopštila je Osmani.

Predsjednica Osmani je poručila da je kolektivna odgovornost osigurati da se svoj djeci garantuje dostojanstveno djetinjstvo i eliminisati rodno zasnovano nasilje.

Izvor: Kosovo Online