Odlazak u bolji život!

Predsjednica Saveza zdravstvenih sindikata Kosova Tevide Imeri izjavila je da zdravstveni radnici, poput ljekara i medicinskih sestara, gotovo svakodnevno napuštaju javne ustanove, prenosi Telegrafi.

Imeri je naglasila ne odlaze svi u inostranstvo, već da idu i u privatne bolnice koje imaju najbolje uslove.

Ona je saopštila da je do avgusta javne bolnice napustilo oko dvesta zdravstvenih radnika, među kojima su pulmolozi, anesteziolozi, medicinske sestre i drugi.

"Znam da ih ima više od dvesta za ovih pola godine, različitih zanimanja. Nedavno su otišli pulmolozi, anesteziolozi.., i otišli su u privatne bolnice", izjavila je ona u emisiji "Pet".

Imeri je takođe naglasila da veliki broj studenata, pored studija medicine, upisuje i kurseve njemačkog jezika, tako da nakon studija odu sa Kosova.

"Većina medicinskih sestara i ljekara, pored studija, pohađa kurs njemačkog jezika, čak i oni koji nisu završili studije imaju za cilj odlazak u inostranstvo. Nemaju uslove za rad, nisu dostojno plaćeni. Politika države ih ne tretira dostojanstveno", rekla je Imeri.

Prema njenim riječima, njihov odlazak je razumljiv zbog loših uslova, ali ipak ističe da je ta činjenica bolna. Imeri se nada da će se novim zakonom o platama povećati i plate zdravstvenih radnika.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi