Posljedica

Fabrika za proizvodnju cementa “Šarcem" saopštila je da je poskupljenje cementa na Kosovu posljedica povećanja cijene energenata na svjetskom tržištu, prenosi Koha.

Dan nakon protesta ispred fabrike oni su pojasnili da kupuju struju na međunarodnom tržištu po višim cijenama što utiče na cijenu cementa.

"Rast troškova na energetskom tržištu se ogleda u izazovima upravljanja i rizicima za sektore kojima je energija najpotrebnija, kao što je industrija proizvodnje cementa. Na to dodatno utiče i činjenica da elektrana Šarcem zavisi od snabdjevanja energijom i nivoa pristupačnosti troškova sa otvorenog međunarodnog energetskog tržišta. Ovo neviđeno povećanje troškova može se samo minimalno ublažiti naporima koje fabrika Šarcem ulaže da poveća efikasnost i smanji potrošnju“, kaže se na istom mjestu.

Ova kompanija navodu da ostaje posvećena zadržavanju radnika.

"Fabrika cementa “Šarcem” se suočava sa ovim izazovima vodeći dinamičnu politiku cijena kako bi nastavila da snabdjeva svoje kupce, nastavila sa radom i zadržala osoblje na poslu, nastavljajući sa svojim obavezama u oblasti korporativne društvene odgovornosti, uprkos trenutnoj nepovoljnoj poslovnoj klimi“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore