Loši uslovi i depresivno okruženje

Ministarstvo obrazovanja saopštilo je da će školsku godinu ponoviti 2.795 učenika osnovnog i srednjeg obrazovanja. Učenici kao razlog za loš uspjeh u školi često navode loše uslove i depresivno okruženje, prenosi Koha.

Prema istraživanju NVO "Save the Children”, sedmoro od deset učenika osjeća dosadu ili depresiju zbog uslova u školama. Učenici kažu da kvalitet nastave i nedostatak infrastrukturnih uslova utiču na njihov rad.

Prema podacima Ministarstva obrazovanja čak 604 učenika više nego prethodne godine će ponoviti školsku godinu.

Učenica prizrenske gimnazije "Gjon Buzuku" Puhiza Shemsedini rekla je da je jedan od razloga koji utiču na to da učenici pokažu loš uspjeh u školama nedostatak infrastrukturnih uslova.

Kako kaže, nikada nisu imali čas hemije u kabinetu, niti isprobali hemijske eksperimente predstavljene u udžbenicima.

Pored nedostatka infrastrukturnih uslova, prema njenim riječima, kvalitet nastave nije na odgovarajućem nivou. I sve to, kaže ona, ponekad prouzrokuje pad motivacije za učenje.

"Govorim o svojim ličnim iskustvima, ima profesora koji ne znaju predmet koji predaju, ima profesora koji telefonom razgovaraju o toj temi, bilo je profesora čak i u upravi škole koji su koristili psihičko ili fizičko nasilje i koji i dalje vređaju učenike“, rekla je Shemsedini.

Prema zakonu, obrazovna ustanova mora imati psihologa ili nastavnika na svakih 1.000 učenika. Procijenjuje se da Kosovo ima 1.058 javnih obrazovnih institucija, dok je u školama zaposleno manje od 90 psihologa.

Ministrica obrazovanja Arberije Nagavci okrivila je opštinske direkcije za obrazovanje što nisu zapošljavali psihologe u školama. Prema ministrici, oni su koristili grant za zapošljavanje drugog osoblja.