Velika finansijska šteta

Istraživač u Inicijativi za progres (INPO) Qendrim Arifi izjavio je da vrijednost poništenih tendera u 20 opština na Kosovu u 2021. godini, iznosi 21 milion eura i da je to velika finansijska šteta, prenosi Koha.

"Pored toga što su nezakoniti, mi imamo posla i sa visokim brojem poništenih tendera. Vrijednost poništenih tendera je preko 21 milion eura, odnosno više od 15 odsto od ukupne vrijednosti koju je potpisalo 20 opština. Postoje najmanje dvije okolnosti kada se tender otkazuje. Prvi je kada nema ponude privrednih subjekata, a drugi kada ponuđači ne ispunjavaju uslove“, izjavio je Arifi u emisiji Interaktiv na KTV.

Arifi je dodao da su među opštinama koje su prošle godine poništille najviše tendera Prizren sa 20, Uroševac i Suva Reka sa po 16 i Drenica i Vučitrn sa po 13.

"Nakon istraživanja, pokazalo se da je značajan broj opština koje su poništile tendere, to učinile zbog manipulacije ili falsifikovanja procedure. To je zato što ne postoji procedura nadzora. Tokom 2020. godine bilo je 95 otkazanih aktivnosti, a 2021. godine 140. Zanimljivo je da smo napredovali u pogledu zakonitosti otkazivanja. Ove godine postoji simboličan napredak u poništavanju tendera, što pokazuje da su opštine napredovale”, rekao je Arifi.

Prema njegovim riječima, pored nezakonitih otkazivanja, procedure nabavki su praćene sa velikom netransparentnošću.

"Ne objavljujemo bitna dokumenta na platformi e-nabavke. Postoje dva osnovna dokumenta. Svaki put kada opština odluči da poništi tender, mora da priloži dokument koji pokazuje zašto se poništava. U većini slučajeva ovaj dokument nije objavljen u e-nabavkama. Takođe, ekonomski operateri nisu imali dokument o validnosti otkazivanja. Od 140 otkazanih aktivnosti, 124 su otkazane nakon otvaranja ponude, nakon što je izvođač obavješten”, rekao je Arifi.

Arifi je dodao da se projekti koji se otkazuju na osnovu nabavke u većini slučajeva ne realizuju ili predugo traju dok ne prođu fazu ponovnog tendera.

"Ako se neka aktivnost ukine, male su šanse da će se ponovo raspisati tender. Ugovor će vjerovatno biti zaključen u narednoj godini, gube građani, gube i opštine, jer su one vezane za budžet. Glavni izvor za opštinu je vladin grant. Ako se novac ne potroši, vraća se u budžet. Iz ovoga proizilazi da se osim gubitka projekta gube i sredstva za taj projekat", dodao je Arifi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore