26,5 miliona više od planiranog

Direktor Poreske uprave Kosova (PUK) Ilir Myrtezaj kazao je da je tokom šestomjesečnog perioda prikupljeno 355 miliona eura poreskih prihoda, što je 26,5 miliona više od planiranog, prenosi Ekonomija onlajn.

Myrtezaj je istakao da je na ovakav ishod uticalo nekoliko faktora, kao što su jačanje unutrašnje kontrole, efikasnost u naplati dugova i digitalizacija, dok je među ključnim ciljevima PUK bilo pružanje usluga.

„Među faktorima koji su uticali na povećanje prihoda su: jačanje interne kontrole, povećanje efikasnosti u naplati dugova, jedan od pokazatelja učinka bila je funkcija naplate duga, digitalizacija usluga poreskim obveznicima sto odsto, usluge, stručnost, povećana transparentnost, povećana saradnja sa domaćim i međunarodnim institucijama, implementacija preporuka. Imali smo saradnju i sa međunarodnim organizacijama, što je dovelo do povećanja poreskih prihoda. Jedna od reformi PUK je reforma povraćaja poreza. U ovom periodu ostvaren je i razvoj aplikacija za povraćaj poreza i analiza rizika“, rekao je Myrtezaj.

Myrtezaj je naglasio da jedan od izazova PUK ostaju dugovi prema ovoj instituciji, koji su u 2022. godini bili 76 miliona eura.

„U okviru reformi postoji i proces rizika u poštovanju poreskih obaveza. To su građevinski sektor, gastronomija, neformalno zapošljavanje, projekat bez deklaracije. I dalje imamo izazove koje je ponekad teško savladati. Uglavnom, trudimo se da ih predstavimo vladi i zajedno riješimo. Utvrdili smo finalizaciju i realizaciju IT projekta, smanjenje zaliha dugova, kao i unapređenje registra poreskih obveznika”, naveo je Myrtezaj.

Myrtezaj je dodao da je jedan od ciljeva PUK takođe i implementacija strateškog plana PUK za period 2022-2026. godine.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online