Bez problema koje izaziva Srbija

Predsjednica poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari-Lila izjavila je da će sporazum o obračunu električne energije za četiri opštine na sjeveru Kosovu popraviti štetu nanetu budžetu Kosova, prenosi Reporteri.

Kusari-Lila je izrazila nadu da će primjena energetskog sporazuma biti uspješna.

"Uvjerena sam da uspješnom implementacijom ovog sporazuma ulazimo u novu fazu u kojoj se funkcionisanje vladavine prava i naravno autoriteta institucija vrši bez razlike na cijeloj teritoriji Kosova", rekla je Kusari-Lila.

Ona je ocjenila da je važna mapa puta za sporazum o energetici koji, kako je rekla, otklanja dalju štetu koja je naneta budžetu, jer 23 godine nije bilo naplate utrošene struje u četiri opštine na sjeveru i da je povratak u normalnost veoma veliko dostignuće.

"Nadamo se da će njegovo sprovođenje proći bez daljih problema koje obično izaziva Srbija", navela je Kusari-Lila.

Ona je rekla da je Kosovo nepravedno ostalo bez liberalizacije viznog režima.

"Ograničeni smo i ostajemo posvećeni tome da ne govorimo o nečemu što nije naša odluka. Naše je bilo da ispunimo sve kriterijume i oni su ispunjeni. Nepravedno, Kosovo je ostalo bez liberalizacije", kaže Kusari-Lila.

Poruke su pozitivne u odnosu na proces donošenja odluka, navodi Kusari-Lila, i dodaje da tek kada se o tome odluči i kada to postane javno biće predstavljen stav Kosova.

"Dakle, nisu dozvolili da se Kosovo tretira na nižem standardu od drugih zemalja, ali treba da bude na istom nivou jer je u mnogim sferama napravilo veliki napredak. Kažemo da je ovo zakasnilo i trebalo je da se desi ranije, zato ćemo se u svakom trenutku potruditi da budemo posvećeni obavljanju svojih dužnosti i da otklonimo ovu nepravdu koja je učinjena građanima jer Kosovari ne zaslužuju takav tretman", rekla je Kusari-Lila.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri