Naklonost predsjednice

Dizajner sa Kosova Valdrin Sahiti, koji je i stilista predsjednice Vjose Osmani, dobio je 2020. godine diplomatski pasoš, prenosi Reporteri.

Diplomatski pasoš je putna isprava koju dobijaju, prije svega, državni funkcioneri, počev od predsjednika, premijera, predsjednika parlamenta, poslanika, ambasadora i konzula i njihovih porodica.

Portal Democracia.com je obezbjedio listu nosilaca diplomatskih pasoša Kosova, koju Ministarstvo spoljnih poslova nije ažuriralo od 2020. godine.

Među onima koji i dalje posjeduju diplomatski pasoš, od 2020. je i kreator Valdrin Sahiti.

Sahiti je, kako navode, izgleda uspio da obezbjedi diplomatski pasoš zahvaljujući naklonosti predsjednice, a haljine koje je kreirao ne nosi samo Osmanijeva, već i neke svjetski poznate pevačice.

Iz dokumenta se vidi da je odluka o dodjeli diplomatskog pasoša dizajneru bila direktna preporuka ministra spoljnih poslova i dijaspore.

Portal Democracia.com obratio se Ministarstvu spoljnih poslova sa pitanjem kada je tačno kreator Valdrin Sahiti dobio diplomatski pasoš, prema kojim kriterijumima i na čiju preporuku, ali odgovor nije stigao.

Portal se obratio i samom dizajneru, ali je i on odbio da odgovori na pitanje o diplomatskom pasošu.

Sahiti vodi računa o izgledu Vjose Osmani, koja je prošle nedjelje bila na njegovoj posljednjoj reviji, kada je rekla da je "ubjedio da poslije 12 godina ispravi kosu".

Diplomatski pasoš, po zakonu, izdaje se na rok od pet godina.

Izvor: Reporteri.net/Kosovoonline