Veoma uznemirujuće

Predsjednik Komore medicinskih tehničara Kosova Naser Rustemi kazao je da je preko 1.200 zdravstvenih radnika, koji su angažovani kao pomoćno osoblje tokom pandemije koronavirusa, nije dobilo platu skoro tri mjeseca, prenosi Koha.

"Oni više od dva mjeseca nisu primili plate, iako su potpisali ugovor, ne znamo razloge i nemamo informacije. Za mene ali i za njih to je veoma uznemirujuće i demotivišuće jer da rade dva mjeseca i ne primaju platu, nije normalno. Neki od njih su već počeli da napuštaju posao, pa je to zabrinjavajuće", rekao je Rustemi.

Član parlamentarnog odbora za zdravstvo i socijalnu zaštitu iz redova Alijanse za budućnost Kosova Shemsedin Dreshaj kaže da je pristup Vlade zdravstvenim radnicima neozbiljan.

On napominje da pandemija još nije gotova i da je potreba za ljekarima i medicinskim sestrama evidentna.

"Dakle, novi slučajevi se i dalje evidentiraju, i dalje imamo aktivne slučajeve. U takvoj situaciji je neozbiljno da radnici koji su se suočili sa čitavom pandemijom ostanu nezaposleni. Ovo je zaista zabrinjavajuće, oni zaslužuju za zalaganje da budu plaćeni. MZ je u obavezi da što pre nadoknadi ova sredstva koja do danas nisu isplaćena", rekao je Dreshaj.

Povodom neplaćanja zdravstvenih radnika, agencija Kosovo press je pokušala da dobije odgovor od Ministarstva zdravlja, kada će radnici biti plaćeni, međutim odgovora nije bilo.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore