Vlada na potezu

Isplate od 100 eura mjesečno, do početka primjene Zakona o platama, primjene Zakona o zdravstvenom osiguranju i izmjene Zakona o penzionom sistemu, glavni su zahtjevi radnika javnog sektora, koji su 20. maja protestovali u Prištini.

Protest je organizirala Unija nezavisnih sindikata Kosova (BSPK).

Zbog ovog protesta, nastavni proces nije održan u obrazovnim ustanovama širom Kosova, jer je Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture (SBASHK/USONK) rekao da će prosvetni radnici sudjelovati u protestu.

Čelnik SBASHK-a Rrahman Jasharaj rekao je da vlada ne želi dijalog. Upozorio je na ozbiljnije djelovanje sindikata nakon protesta.

“Vlado, ovo su vaši ljudi. Stramota je ostati u Americi i ne izlaziti pred ove ljude koji čekaju na suncu. Molim vas probudite se, inače će nakon ovog velikog protesta biti ozbiljnijih akcija koje mi ne želimo, a vi očigledno želite. Želimo Zakon o platama, ali ne zakon koji neko radi za nas, nego za koji i mi radimo”, rekao je Jasharaj.

Ostali sudionici protesta bili su radnici zdravstvenog sistema, carine i javne uprave koji su se okupili ispred zgrade Vlade Kosova, prenosi portal Reporteri.