Dijalog je veoma važan

Članica Demokratske partije Besa Kabashi-Ramaj optužila je vladu Albina Kurtija za nedostatak vizije za bezbjednost i odbranu, i dodala da bi aktuelna vlast trebala da ima proaktivniji pristup i plan kako da dopre do srpske zajednice na sjeveru Kosova, prenosi Koha.

Komentarišući stavove vlade da su na sjeveru paralelne strukture aktivnije nego ikada, Kabashi-Ramaj je rekla da se više radi o subjektima koji imaju veze sa kriminalom.

"Dijalog je veoma važan. Treba da se pojača u partnerstvu sa SAD i da bude jači u pokušajima da se približi srpskoj zajednici kako bi se osjećali bliže institucijama i shvatili da je njihova budućnost ovdje. Potreban je proaktivniji pristup, plan, vizija kako tome pristupiti. Na aktuelnoj vladi je da predstavi kako će pristupiti izazovu koji ima sa srpskom zajednicom", rekla je ona i dodala da će PDK stvoriti platformu za nacionalnu bezbjednost sa desetogodišnjom vizijom.

Kabashi-Ramaj je rekla i da, iako SAD podržavaju članstvo Kosova u NATO, da trenutno ne može da se traži članstvo u Alijansi.

"Postoje ozbiljni, stvarni prostori koje SAD podržavaju da se postigne napredak ka unapređenju članstva Kosova u NATO-u, ali je nerealno trenutno tražiti članstvo. Kosovo ima male mogućnosti da se ubrza članstvo u Sjevernoatlantskoj alijansi jer u okviru ove organizacije postoje zemlje koje ne priznaju državljanstvo", rekla je ona.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore