U okviru dijaloga

Evropska unija se nada da će ove nedjelje biti održan sastanak Kosova i Srbije u okviru dijaloga na nivou glavnih pregovarača.

Nakon prošlonedjeljnog neuspjeha da se postigne sporazum o registarskim tablicama, izvor iz evropskog bloka rekao je novinarima u ponedjeljak (25. aprila) da su strane pozvane da nastave razgovore o tom pitanju i drugim temama.

Ovaj izvor je rekao da je na nedavnim sastancima kosovska strana bila zainteresovana da se postigne trajno rješenje za registarske tablice, dok je srpska strana bila više zainteresovana da se zadrži status kvo.

Privremeni sporazum između dvije države o registarskim tablicama predviđa lepljenje državnih simbola na registarske tablice automobila kada pređu na teritoriju jedne druge.

Prema riječima ovog izvora, strane su "veoma blizu" da postignu još dva sporazuma, o energetici i o nestalima.

„Što se tiče pitanja nestalih, praktično je ostalo da se riješe samo dvije riječi, odnosno pola rečenice, da bi se došlo do dogovora“, rekao je ovaj izvor.

Iz EU poručuju da je potrebno uskoro postići dogovor kako bi se stvorili uslovi za politički sastanak na visokom nivou premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Obojica su rekli predstavnicima EU i Kvinte (Sjedinjene Američke Države, Francuska, Njemačka, Italija i Britanija) da su spremni da dolaze na sastanke, u okviru dijaloga, kad god ih EU pozove“, rekao je zvaničnik.

Međutim, glavni evropski diplomata Joseph Borell ranije je rekao da neće pozvati strane na takav sastanak ukoliko ne budu jasni signali da su spremne da napreduju na takvim sastancima.

Postizanje sporazuma o registarskim tablicama, energiji i nestalim licima stvorilo bi uslove za sastanak na visokom nivou, navodi EU.

Zvaničnik EU je pojasnio da nije postojao rok za isticanje sporazuma o privremenom režimu korišćenja naljepnica za registarske tablice, već je šestomjesečni mandat bio samo da radne grupe predstave opcije.

Ove grupe su se sastale osam puta za šest mjeseci. Ali ni u jednoj rundi nije bilo dogovora između njih.

Izvori iz EU su takođe pojasnili da za teritoriju Kosova samo kosovske vlasti mogu da izdaju registarske tablice i sa tim se Srbija odavno složila.

Međutim, EU strahuje da bi nasilna primjena bilo koje odluke Kosova mogla da stvori nepotrebne tenzije.

Dogovor postignut 30. septembra prošle godine u Briselu, nastao je posle višednevnih nemira na sjeveru Kosova, gdje su neki lokalni Srbi blokirali puteve, da se suprotstavi tadašnjoj odluci Vlade Kosova o mjerama reciprociteta.

Uz te mjere, automobili sa srpskim tablicama, pri ulasku na teritoriju Kosova, morali su da stave privremene registarske tablice – slično onome što su vozači automobila sa kosovskim tablicama radili pri ulasku u Srbiju.

Zamjenica predsjednika PDK Vlora Çitaku komentarisala je sastanke premijera Albina Kurtija sa visokim američkim zvaničnicima.

Çitaku je putem objave na društvenoj mreži „Facebook” saopštila da joj je drago što, konačno, premijer Kosova izražava zahvalnost i javno poštovanje prema Sjedinjenim Američkim Državama.

Ona je dodala da su njegovi stavovi protiv političara koji su bili u skladu sa politikom SAD bili pogrešni.

„Iskreno, bez cinizma, zadovoljna sam što, konačno, premijer Kosova izražava javnu zahvalnost i poštovanje prema Sjedinjenim Američkim Državama. Ranije, za koordinisane pozicije sa SAD, današnji premijer nas je označio kao izdajnike, pokorne i ucjenjene. Ali, ovi stavovi kojima se tada oštro suprotstavljao gospodin Kurti, doneli su slobodu Kosovu, doneli nezavisnost (kroz Bečki proces) i doneli SSP (kroz dijalog u Briselu)“, rekla je ona.

Çitaku je dalje rekla da je u to vreme Kurti sazvao konferenciju povodom razmene pisama između bivšeg premijera Hashima Thaçija i generalnog sekretara NATO-a.

„Da ne govorimo o nerazumnoj buci gospodina Kurtija u vezi sa zalaganjem bivše sekretarke Albright u podršci Kosovu“, dodala je Çitaku.

U ovom članku potpredsjednica Demokratske partije Kosova je upitala premijera Kurtija da li je u skladu sa Sjedinjenim Državama jer je dijalogu sa Srbijom za postizanje konačnog sporazuma sa obostranim priznanjem hitno pitanje i zahtjeva ozbiljnu posvećenost Kosova.

„Kakav je vaš stav o Vašingtonskom sporazumu (sporazumu koji podržava Bidenova administracija)?"

"Premijeru, da li ste pogrešili tada ili sada?“, upitala je Çitaku.