Eskalacija krize

Predsjednica Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti upozorili su da bi Rusija mogla da izvrši pritisak na Srbiju da podriva nezavisnost Kosova, prenosi Gazeta express.

Osmani i Kurti su za britanski dnevnik Guardian govorili o bezbjednosnoj situaciji na Kosovu i na Balkanu, a premijer je izrazio strah da odugovlačenje sukoba u Ukrajini povećava mogućnost eskalacije na Balkanu.

"Bojim se da što duže traje rat u Ukrajini, veća je vjerovatnoća prodora na Zapadni Balkan. To je zato što je u interesu Rusije da otvori nova ratišta", rekao je Kurti.

Kurti je dalje naveo da Putin želi da neuspjeh Kosova dokaže samo privremeni uspjeh NATO.

"Putin i dalje smatra NATO intervenciju na Kosovu najvažnijim međunarodnim događajem. On želi da država Kosovo propadne, da bi rekao da je uspjeh NATO bio privremen, kao u Iraku i Afganistanu", rekao je Kurti.

Osmani je takođe naglasila mogućnost da Rusija destabilizuje Zapadni Balkan.

"Nastojaće da destabilizuje cijelu Evropu", rekla je Osmani i dodala da Rusija "koristi Srbiju da ugrozi demokratske vrijednosti".

Prema Osmani, Putin bi mogao da iskoristi Baltik ili Zapadni Balkan, ili oba regiona, za eskalaciju krize na međunarodnom planu.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express