Ekonomska kriza na Kosovu

Kosovo prolazi kroz još jednu ekonomsku krizu koja je uzdrmala i globalna tržišta zbog ruske intervencije u Ukrajini, a poskupljenje ulja i žitarica lančano je uticalo i na ostale proizvode, među kojima i naftu koja je poskupjela 20 odsto za nedjelju dana, prenosi Koha.

Proizvodi na Kosovu su poskupjeli zbog zavisnosti od uvoza i nedostatka domaće proizvodnje.

Poskupljenje nafte na 130 dolara po barelu, prema, bivšem londonskom bankaru i stručnjaku za finansijska tržišta Emanuelu Bajri, izazvao je novi talas finansijske krize na tržištima roba.

On smatra da je ta cijena nafte po barelu posebno pogađa sektore koji su uvozno orijentisani, kao što je privreda Kosova.

"Očekivano je poskupljenje žitarica, osnovnih namirnica. Ako je do juče litar ulja koštao euro i 70 centi, danas je dostigao dva eura i 10 centi, šanse su da će biti dva eura i 50 centi. Ako je brašno bilo 69 centi, velike su izgledi da će dostići euro, isto je sa šećerom", rekao je Bajra.

Nafta je na Kosovu za nedjelju dana poskupela za 20 odsto, a prema podacima Udruženja naftaša, od euro i 63 centa, koliko je trenutno, očekuje se da će porasti do dva eura. Odluka Vlade o određivanju trgovinske marže nije obuzdala poskupljenja.

Pored cijene, preduzeća imaju poteškoća i u snabdjevanju. Sektori koji su najviše pogođeni ovim rastom, prema višem naučnom saradniku u Institutu Riinvest Pëllumbu Çollakuu, jesu transport, proizvodna industrija i grejanje.

"Rusija i Ukrajina su dvije zemlje koje su najveći izvoznici žitarica, pa se očekuje da će pritisak na privredu Kosova biti dvostruk. Očekuje se da će takav način rasta dva osnovna proizvoda privrede dovesti do povećanja inflacije, ne samo na Kosovu već u svim pogođenim zemljama koje imaju partnere u ovim zemljama", rekao je Çollaku.

Prema njegovim riječima, Kosovo treba da iskoristi zamah za poboljšanje trgovinskog bilansa, izvozeći ugalj u zemlje koje je tim proizvodom snabdjevala Rusija.

Predsjednik Udruženja mlinara Bashkim Zejnullahu najavio je poskupljenje brašna do 60 eura za 100 kilograma. Trenutno košta 52 eura.

"Sa uvozom pšenice brašno bi poskupjelo na 600 eura po toni. Brašno koje sada prodajemo je po cijeni naših zaliha, inače je uvozna cijena pšenice dosta porasla. Danas je trenutno cijena pšenice 400 eura po toni uvezene. Pokušavamo da održimo stabilnost sopstvenim sredstvima, ali inače uvoz je veoma skup, što znači da može doći do velikih poskupljenja i na Kosovu", izjavio je Zejnullahu.

U prodavnicama u Prištini cijena kilograma brašna dostigla je 79 centi, dok se pet kilograma prodaje za četiri eura. Litar jestivog ulja dostigao je euro i 85 centi, dok kilogram šećera košta 89 centi.

Sukob u Ukrajini doveo je do poskupljenja uvoza energenata sa 250 eura, koliko je bilo pre prvih napada, na 700 eura po megavatu.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline