Novi poslovnik

Na narednoj sjednici Skupštine Kosova raspravljaće se o novom poslovniku, koji, između ostalog, predviđa sankcije za poslanike koji bez dobrog razloga ne učestvuju u radu Skupštinee i odbora, prenosi Koha.

Predsjednik Odbora za zakonodavstvo i poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Adnan Rustemi kaže da će se novom uredbom Skupštine stvoriti novi mehanizam, koji će zajedno sa predsjednicom Skupštine imati glavnu ulogu u unutrašnjem funkcionisanju Skupštine, a beviće se utvrđivanjem dnevnog reda, organizacije rada Skupštine i slično.

Tim mehanizmom smanjiće se značaj Predsjedništva Skupštine, dok će ojačati poslaničke grupe, koje će brinuti o tome da ne dođe do blokade rada Skupštine.

Novim poslovnikom definisane su i obaveze poslanika za učešće na sjednicama i komisijama, pa će tako biti novčano sankcionisani oni poslanici koji odsustvuju bez prethodne najave.

Rustemi kaže da je nova uredba Skupštine našla saglasnost u svim poslaničkim grupama u Skupštini i dodaje da će poslovnik dodatno ojačati ulogu opozicije.

Skupština Kosova trenutno radi na osnovu Poslovnika usvojenog 2010. godine.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline