Nedostatak opreme

Pedesetšestogodišnji muškarac iz sela Velika Dobranja u opštini Lipljan preminuo je na putu ka Univerzitetskom kliničkom centru Kosova, jer mu u Hitnoj pomoći u Lipljanu nije pružena odgovarajuća ljekarska pomoć zbog nedostatka opreme, prenosi Koha.

Rođaci pacijenta su tražili da se pacijentu uradi EKG, međutim dežurni ljekar rekao je da ovaj aparat ne radi. Pacijent je hitno poslat u UKCK, ali je na putu ka ovoj bolnici preminuo.

"Ni ovaj aparat ne radi. Nisam ja ni direktor ni šef, oni su dužni da donesu novi EKG“, čuje se komentar ljekar na video snimku koji je Koha objavila.

Nakon ovog događaja, Centar za porodičnu medicinu i Hitnu  pomoć u Lipljanu posjetili su predstavnici Pokreta Samoopredjeljenje. Poslanik ove partije Alban Salihu objavio je na Facebooku da je u pitanju veoma ozbiljan događaj.

"Obavješteni smo da je Centru porodične medicine u Lipljanu preminula osoba od srčanog udara koja je čekala više od sat vremena, a nije joj ponuđena pomoć ili liječenje jer nije bilo ljekara, a oprema nije radila. Prikupljamo informacije o slučaju i obavjestićemo vas o detaljima“, rekao je Salihu i zatražio od organa Tužilaštva da se pozabave ovim slučajem.

Shkelzen Hajdini iz opštine Lipljan kazao je za Kohu da nije istina da je pacijent čekao duže od sat vremena, da mu je odrađen EKG i da je uredno prevezen na UKCK.

„Pacijent je primljen, urađen EKG, odveden je u UKCK, pacijent je preminuo tamo. Hitna pomoć je bila u hitnom slučaju u Gadimlju i u trenutku kada su dobili informaciju došla je i odvezla pacijenta u Prištinu“, rekao je Hajdini.

Upitan o snimku koji je objavila Koha, a na kojem se vidi dežurni ljekar koji kaže da EKG ne radi, on je rekao da su u pitanju informacije koje je dao načelnik Hitne pomoći.
 
Izvor: Koha ditore/Kosovoonline