EDI sistem

Poreska uprava Kosova obavjestila je poreske obveznike da će se od 1. februara ove godine prijavljivanje svih poreza i doprinosa obavljati samo elektronskim putem, preko elektronskog EDI sistema, prenosi Ekonomija onlajn.

U saopštenju PAK se navodi da je elektronski EDI sistem potpuno funkcionalan i da su ga pohvalile poslovne zajednice, kao i drugi zainteresovani.

"Sve poreske obveznike, koji se još nisu registrovali u elektronskom sistemu EDI, Poreska uprava Kosova poziva da se što prije registruju i koristite ovaj sistem za prijavljivanje. Poreska uprava od 1. februara 2022. godine ukida mogućnost preuzimanja elektronskih obrazaca za poreze i doprinose i isti se mogu prijaviti samo preko EDI sistema", piše u saopštenju.

Navodi se da su prednosti elektronskog sistema - EDI smanjenje dokumenata i periodičnih izvještaja, ušteda vremena i troškova, poreska prijava i plaćanje u bilo koje vreme tokom 24 sata dnevno, smanjenje čestih posjeta kancelarijama Poreske uprave, trenutna, pouzdana i sigurna isporuka, brza i tačna obrada izjava, pristup istoriji izjava i provjera poreske istorije i stanja.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online