Napadi i odbrana

U toku je sjednica Skupštine Kosova na kojoj se raspravlja o više pitanja, ali je jedno u centru pažnje: rasprava o rastu cijena struje, odnosno o novim tarifama električne energije za pojedine potrošače koje vlada, prema prijedlogu RUE, hoće da uvede. Očekivano opozicija to odbija, optužujući aktuelnu vladu da ne ume da se nosi sa situacijom i da ne ume da upravlja krizom, te da je vlada Samoopredjeljenja odustala od svoje „lijevo orijentisane politike“, za šta se izdaju. Iz vladajuće stranke su i danas ponovili da je uvođenje blok tarifa neizbježno. Opozicija je vladu kritikovala i za enormno povećanje ostalih cijena, na šta je ministarka industije Rozeta Hajdari, kazala da je to zbog epidemije, dok je Armend Muja iz LVV-a, naveo da je tačno da su cijene porasle u novembru i decembru kada je inflacija bila od 4-6 odsto, ali prosječna stopa inflacije tokom 2021. bila je oko 3,2%.

Kurti je u svom govoru u Skupštini i danas kazao isto ono što je i juče na Konferenciji za medije: Odakle pribaviti novac, sa kojim platiti skup uvoz struje.

„Odakle možemo da nabavimo novac? Niko ne želi da struja bude skupa, ali ona je juče koštala 2,5 miliona eura, a to je otprilike ono što dobijamo od međunarodnih paketa“, kazao je i dodao:

„Sa 727 megavata kapaciteta i potrošnjom u piku od preko 1,3 gigavata i sa uvozom od preko 10 gigavata sati dnevno i sa cijenama u međunarodnim bursama oko 250 eura po megavatu mi završavamo sa potrošnjom od 2,5 miliona eura dnevno. Recite nam gdje da uzmemo novac, to je pitanje. Ostalo je neću da koristim nijednu neprikladnu reč za Skupštinu“, rekao je on.

I dok Kurti iznosi iste argumente kao juče, opozicija i danas ponavlja svoje optužbe: „Građani više troše, manje jedu i manje putuju“.

Opozicija vladu kritikuje i za odabir loših kadrova.

Odgovarajući na kritike šefa poslaničke grupe PDK Abelarda Tahirija o tome da je LVV postavio slabe rukovodioce u KEK-u, Kurti mu je odgovorio da nije problem u menadžmentu KEK-a, već u turbini B2.

„Povratak B2, koji je star 40 godina, premašuje suvih 940 megavata iz 2018.godine. Dakle, ovo nije ništa. Drugo nije palo rukovodstvo nego su pale turbine, znate, polomljene su lopatice motora generatora u B2 jer je pritisak pare umjesto 120 bar po specifikaciji bio 90 bar. Para je bila sa više vlage što je oštetilo lopate koje su bile zastarele. Što se tiče filtera, oni su htjeli da ugrade filtere, ali kada su otišli vidjeli su da je blato, treba jednom bojlere pa filtere. A vi niste uradili ni filtere ni bojlere. Nema filtera bez bojlera, pa ćemo postaviti ugraditi bojlere i onda filtere. Što se tiče obnovljivih izvora energije, Selaci, Kika i Kelkos su ukupno 78 megavata. Ovo je kapacitet i ovo je uračunato u okviru ovih 727 kao naš proizvodni kapacitet“, rekao je on, javila je KosovaPress.

PDK je danas insistirala da poslanicima nametne skupštinsku raspravu o energetici, u čemu nije uspjela, s obzirom na to da je samo 31 poslanik bio za, a čak 57 protiv.

Kritike su zatim nastavile da se nižu iz PDK, ali i iz ostalih opozicionih stranaka.

„Ne možemo očekivati bolje od vlade tinejdžera“, rekao je poslanik PDK Ferat Shala za Kurtijevu vladu i dodao da su riječi premijera „prazne riječi i teorije zavjere“.

Kritikujući nastojanje vlade da se prihvate nove tarife koje je predložila RUE, Shala je naglasio da ova Kancelarija ne obezbjeđuje rješenje čak ni za Sjever Kosova, te da vlada „ne bi trebalo da dozvoli da milioni eura idu na sjever zemlje“.

Kritike su se nastavile i iz LDK. Potpredsednik te stranke, Arben Gashi, optužio je Albina Kurtija da je Kosovo pretvorio u „cirkus tame“ i da je vlada nekompetentna.

„Građani Kosova suočeni su sa izuzetnom krizom, sa poskupljenjem struje za oko 300 odsto. Prije godinu dana ovaj premijer se projektovao kao politički mag koji će promjeniti i svjetski poredak. Imao je utisak da ga svijet čeka, a sada, kada je prošlo godinu dana, nije se ni pretvorio u svjetskog političara, već se pretvorio u političara koji u suštini samo donosi probleme svojoj zemlji. Postao je političar akrobata koji je Kosovo pretvorio u cirkus mraka, pokazujući svoju nesposobnost u vladanju. Odbili ste remont, odbili ste kupovinu struje, odbili ste sve projekte koji se odnose na ugalj, vetar, vodu, solarnu energiju i niste ponudili nikakvo rješenje“, rekao je Gashi u Skupštini.

I poslanici AAK kritikovali su Kurtija zbog povećanja cijena struje, pa je tako poslanik Besnik Tahiri kazao da građani Kosova struju plaćaju čak četiri puta više.

U svojim upozorenjima on je otišao i korak dalje navodeći da Kosovu preti bankrot, a kao dokaz za to naveo je da dok je Makedonija podigla za samo odsto, Albanija još mnogo ranije počela da rješava problem energetske krize, Kosovo za to vrijeme plaća 21 cent za jedna kilovat, što je, ceo cent više nego što plaća Britanije, a mnogo skuplje od Italije.

„Ima preko 200 hiljada domaćinstava, odnosno milion stanovnika Kosova koji troše preko 800 kWh. Ostali će plaćati sve one koji potroše 600 kWh. Građanin Kosova plaća četiri puta veći račun za struju“, kazao je Tahiri.

Rizvanolli: Nijedan cent subvencija za energiju ne ide u džepove KESCO-a i KEDS-a

Odgovarajući na optužbe opozicije, ministarka ekonomije Artane Rizvanolli tvrdi da nijedan cent od 75 miliona vladinih subvencija za energiju neće ići u džepove privatnih kompanija KESCO i KEDS. „Ni jedan cent subvencije ne ide u džepove KEDS-a i KESCO-a. Njihov profit po pravilu pripada udjelu po kome kupuju i prodaju na tržištu. Ali ovo se ne odnosi na državne subvencije. Ovo smanjuje profit KESCO-a i KEDS-a, jer ne može biti profita od subvencije“, izjavila je ona.


Poslanici vladajuće stranke branili su rad vlade i danas ponavljajući da su prethodne vlade odgovorne za današnju situaciju u energetskom sektoru.

Tako je poslanica Mimoza Kusari Lila naglasila da je odgovornost zapravo na strankama koje sada sjede u skupštini, a koje su nekada činile vladu.

„Nedostatak odluka tokom godina, naročito u energetskom sektoru, danas se osjeća više nego ikad. Koliko god mi želimo da sa računima sredimo ovu energetsku situaciju, Vlada bi trebalo da se osvrne na okolnosti nedostatka donošenja odluka prethodnih šest vlada“, rekla je ona.

Ova poslanica je takođe kritikovala i to što veliki broj domaćinstava na Kosovu koristi elektronsko parno grejanje usljed jeftine cene struje.

„Mnoga domaćinstva, zbog ukidanja blok tarifa, iako su imala mogućnost da se greju preko drugih alternativa, uključila su grijanje na struju zbog niže cijene“, rekla je ona.

Upravo zbog ovoga Kusari je naglasila da je povratak blok tarifa neizbježan.

Inače današnju skupštinu obilježila je i rasprava nje i bivše ministarke finansija, Hikmete Bajrami, koja ju je podsjetila da ima optužnicu za korupciju (distribucija i privatizacija hidroelektrana), na šta joj je Kusari odgovorila da je „hobi“ ove poslanice da spomene njenu optužnicu, iako se ona ne osjeća odgovornom da privatizaciju KEDS-a.

Tokom današnjeg zasjedanja u skupštinskoj sali intevenisao je i predsjednik skupštine, Glauk Konjufca zatraživši poštovanje skupštine, a nakon što su opozicione stranke prekidale govor Kurtijevog zamjenika, Besnika Bislimija.

Bislimi je prethodno reagovao na kritike iz opozicije obrativši im se sa „lažete“.

Optužio je opoziciju da manipuliše brojkama.

Skupština je počela danas u 10 časova, a iako se na početku sjednice poslanici iz stranke LDK nisu pojavili, kasnije su se pridružili. Sjednica se u popodnevnim satima nastavila raspravom o drugim pitanjima.

Na dnevnom redu Skupštine najavljeno je i da će poslanici razmatrati više Nacrta zakona: Nacrt zakona o potvrđivanju Sporazuma o finansiranju koje predstavljaju Ministarstvo finansija i Međunarodne asocijacije za razvoj za projekat „Projekat reforme sistema socijalne pomoći Kosova“, da se nastavi sa drugim razmatranjem Nacrta zakona o imovinskim pravima stranih državljana na Kosovu, Nacrt zakona o Privrednom sudu, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o humanitarnom deminiranju.

Očekuje se da će sjednica biti nastavljena prvim razmatranjem Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službenim praznicima na Kosovu, da bi se završila razmatranjem godišnjeg izvještaja Nezavisne komisije za rudnike i minerale za 2020. godinu.