Legitiman zahtjev

Očekuje se da će Asocijacija kosovskih opština uskoro održati sastanak na kojem će biti zatraženo ukidanje policijskog časa koji je uveden kao mjera za suzbijanje pandemije kovida-19, prenosi Lajmi.

Predsjednik Asocijacije kosovskih opština (AKO) Sazan Ibrahimi rekao je za Lajmi da je zahtjev za ukidanje policijskog časa legitiman i da ta mjera nema smisla s obzirom na trenutni broj zaraženih na Kosovu.

„Policijski čas uopšte nema smisla sa tim brojem zaraženih i sa disciplinom građana, zahvaljujući kojoj je smanjen broj zaraženih. Te mere nema ni u jednoj zemlji ni u regionu ni u Evropi, a slijedi nam i dolazak građana iz dijaspore“, rekao je Ibrahimi.

On je rekao da se čeka završetak procedure primopredaje dužnosti gradonačelnika nakon lokalnih izbora, kako bi se sljedeće nedjelje održao sastanak Savjeta gradonačelnika.

"Na njemu ćemo se baviti istraživanjima Savjeta Evrope o opštinama i evropskim standardima, o tome da li ih opštine ispunjavaju ili ne. Poslije toga ćemo imati konsultativni sastanak u vezi sa mjerama“, rekao je Ibrahimi.

Naglasio je da je Asocijacija kosovskih opština fokusirana na tri pitanja za koja će tražiti odgovor institucija.

„Fokusirani smo na pitanje vakcinacije - da mobilne ekipe više idu u sela i na teren i ne čekaju samo u urbanim centrima. Drugo je ukidanje policijskog časa, jer ne postoji naučni argument da ova mjera utiče na povećanje broja zaraženih. Na kraju, uklonite obavezu nošenja maske kada šetate sami napolju. Kada hodate sami ne morate da nosite masku, ona može biti obavezna u zatvorenom prostoru, ali ne i na otvorenom. Bili smo u komunikaciji sa udruženjima jugoistočne Evrope, gdje niko ko šeta sam napolju ne nosi maske", rekao je Ibrahimi.

Dodao je da je nakon pooštravanja mjera zbog širenja soja "omikron" u inostranstvu nošenje maske postalo obavezno u zatvorenom i u javnom prevozu, ali ne i na otvorenom.

Vlada Kosova je prije nekoliko dana odobrila nove antikovid mjere, a policijski čas je i dalje na snazi. Ministarstvo zdravlja je saopštilo da će nove mjere ostati na snazi u zavisnosti od epidemiološke situacije, ali nije negiralo mogućnost ublaživanja ili pooštravanja mjera.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net