Podići svijest o pravima manjina

Premijer Kosova Albin Kurti kaže da su ljudska prava više od zagarantovanih sloboda i navodi da je usvajanje programa za ljudska prava 2021-2025. ima za cilj postizanje jednakosti pred zakonom i stvaranje stabilnog institucionalnog sistema, prenosi Ekonomija onlajn.

"Mi vjerujemo u univerzalnost naroda“, rekao je Kurti na konferenciji "Institucionalna odgovornost za ljudska prava" u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava Kosova i obećao da će pomoći svima sa posebnom pažnjom u podizanju svijesti o pravima manjinama.

Ministarka pravde Albulena Haxhiu kaže da su građani zabrinuti zbog problema u pravosudnom sistemu i navodi da se radi na pravnoj pomoći za osobe koje su žrtve porodičnog nasilja.

"Nemamo vremena za gubljenje, žene ne treba smatrati svojim vlasništvom. Znam da imamo mnogo problema, ali imamo gvozdenu volju da riješimo probleme", rekla je Haxhiu.

Izvršna direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Kosova Marigona Shabiu prisjetila se ubijenih žena u porodičnom nasilju i pozvala premijera Kurtija da fokus bude na pravima LGBT, Roma, Aškalija i Egipćana.

Ona se založila sa odobravanje istopolnih brakova u okviru Građanskog zakonika, izrazila je spremnost za nastavak saradnje sa institucijama i navela da nastavljaju borbu za pravednije i ravnopravnije društvo.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online