Borba protiv svih

Predsjednica Vjosa Osmani poručila je da „situaciju koju je Srbija stvorila na sjeveru Kosova prilikom nedavne akcije Policije Kosova treba posmatrati kao pokušaj Rusije da uništi sve američko i evropsko što je postignuto u regionu“, prenosi Reporteri.

Osmani je istakla da se to mora sagledati u široj slici, nego što je samo pitanje dijaloga između Kosova i Srbije.

„Evo ruskog pokušaja da uništi sve američko i evropsko što je postignuto na našim prostorima. Ovo je veliki sukob i Kosovo je mjesto gdje se najviše sukobljava na cijelom evropskom kontinentu, sukobljavaju se ruski interesi sa interesima organizacija kao što su NATO, EU i SAD. Rusija je zainteresovana da se bori ne samo protiv nas, već i protiv svih američkih i evropskih interesa u našem regionu, kroz napade na Kosovo, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru“, rekla je Osmani.

Ona se ponovo osvrnula na izjavu evropskog ministra spoljnih poslova Josepha Borella koji je akciju policije na sjeveru nazvao „jednostranom, nekoordinisanom i neprihvatljivom akcijom“, smatrajući da je ona bila pristrasna i da nije zasnovana na istinitim informacijama.

„Takav visoki zvaničnik EU treba da bude obavješten i da ne dozvoli da neko od drugih zvaničnika želi da ga dezinformiše o istini. Tog dana bilo je vrlo lako provjeriti istinu sa terena. Kada se od vas traži da budete posrednik u odnosima kao što je dijalog između Kosova i Srbije, najmanje što se može zahtjevati je nezavisnost ili nedostatak pristrasnosti u odnosu na jednu ili drugu stranu. Ipak, ovdje smo vidjeli pristrasnost za koju se nadam da se neće ponoviti, jer je u suprotnosti sa bilo kojim zahtjevom koji je EU postavljala dvije decenije, odnosno stalno su tražili od nas da se borimo protiv kriminala i korupcije, posebno na sjeveru“, zaključila je predsjednica Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri