Sukob VV i PDK

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Kreshnik Radoniqi prekinuo je sjednicu tog tijela nakon žustre polemike predstavnika Pokreta Samoopredjeljenje i Demokratskog saveza Kosova (LDK) i optužbi za zloupotrebu glasova na lokalnim izborima održanim 17. oktobra, prenosi Ekonomija onlajn.

Povod za polemiku Samija Kurteshija iz Pokreta Samoopredjeljenje i predstavnika LDK Florijana Dushija o manipulaciji u vezi sa glasovima, jeste odluka CIK sa prethodne sjednice o ponavljanju izbora na biračkom mjestu u Kosovu Polju.

Dushi se usprotivio ponavljanju izbora na tom biračkom mjestu i zatražio od CIK da u svojim odlukama izbjegava da se bavi politikom.

Reagovao je Kurteshi koji je rekao da su na tom biračkom mjestu LDK i Demokratska partija Kosova pokrali glasove.

"Policija je odvodila ljude, hapsila je ljude zbog kršenja izbornog zakona, što je krivično djelo. Ovdje imamo krivično djelo", rekao je Kurteshi.

Alim Rama, predstavnik Pokreta Samoopredjeljenje u CIK rekao je da izbori na tom biračkom mjestu moraju da budu ponovljeni i da očekuje da tužilac sprovede istragu jer se, navodi, na tom biračkom mjestu dogodilo nešto mnogo ozbiljnije od onoga što se nalazi u izvještaju sekretarijata CIK.

"Zašto je kutija otvorena bez odluke CIK? Na prošlom sastanku smo tražili istragu", rekao je Rama.

Policija je na dan lokalnih izbora, 17. oktobra na biračkom mjestu u Kosovu Polju oduzela 22 oštećena glasačka listića.
 
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online