Washingtonski sporazum

Institucije Kosova nisu saopštile stav o zahtevu Sjedinjenih Američkih Država da nastave sa moratorijumom za članstvo u međunarodnim organizacijama, na šta ih je obavezivao Vašingtonski sporazum koji je u septembru istekao, piše Koha.

Stručnjaci za međunarodne odnose ocjenjuju da bi Kosovo trebalo da se drži preporuka međunarodnih saveznika.

SAD su uputile zahtjev i Srbiji da nastavi sa moratmoratorijum, na kampanju za nepriznavanje državnosti Kosova, na šta se obvazala takođe Vašingtonskim sporazumom, ali se za sada povodom američkih zahtjeva nisu izjasnili ni Kosovo ni Srbija.

Koha je prije dva dana, povodom toga, uputila pitanja Ministarstvu spoljnih poslova Kosova i kabinetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ali im nije odgovoreno.

Ambasada SAD na Kosovu obrazložila je svoj zahtjev za produženje moratorijuma, zbog dijaloga Beograda i Prištine.

„Obaveze Vašingtona navode korake koji će pomoći Kosovu i Srbiji da postignu ekonomsku normalizaciju. Potreba za potpunom normalizacijom nema rok trajanja. Nadamo se da će naši partneri poštovati obaveze koje su preuzeli u Vašingtonu prošle godine. Prošlonedjeljni sporazum o registarskim tablicama uz posredovanje EU dokazuje da, kada kosovski i srpski lideri ostave po strani razlike i angažuju se konstruktivno, fleksibilno i hitno, mogu pronaći zajednički jezik koji je od koristi za građane. Kosovo i Srbija moraju da iskoriste zamah ovog zajedničkog uspjeha da se ponovo uključe u pronalaženje rješenja za druga neriješena pitanja u okviru procesa dijaloga uz posredovanje EU. Takođe ohrabrujemo Kosovo i Srbiju da povećaju saradnju u oblastima od zajedničkog interesa, poput oporavka od pandemije i poboljšanja ekonomskih i trgovinskih odnosa. Da bismo podržali uspjeh dijaloga i drugih napora, ohrabrujemo obe strane da nastave sa moratorijumom“, rekao je portparol američke ambasade na Kosovu Erick Brasil.

Profesor međunarodnih odnosa Dritero Arifi kaže da bi svaka akcija bez podrške SAD bila neuspješna.

„Ovo je, uslovno, pobjeda obe strane, ali niko ne sprečava Kosovo da se pripremi, da pripremi strategiju, kad god SAD žele da nam pomognu, mi smo spremni da uradimo domaći zadatak. Ukoliko bilo koju opciju sami pokušamo da uradimo, možemo proći posledično u spoljnoj politici, a nije dobro oštetiti mnoge procese koji bi nas mogli koštati u budućnosti“, rekao je Arifi.

Vašingtonski sporazum, čija je jedna od obaveza moratorijum, potpisan je u septembru 2020. godine u Bijeloj kući, a aktuelna Vlada Kosova sa Kurtijem na čelu ga je osporavala i kritikovala, piše Koha.

Izvor: Koha ditore/KosovoOnline