90.000 glasača više

Iz Centrale izborne komisije (CIK) saopšteno je da pravo glasa na predstojećim lokalnim izborima, zakazanim za 17. oktobar, ima 1.885.448 građana.

Na lokalnim izborima na Kosovu zakazanim za 17. oktobar biće oko 90.000 glasača više nego na parlamentranim izborima održanim 14. februara 2021. godine, prenosi Ekonomija onlajn.

Član Centralne izborne komisije iz Demokratske partije Kosova Arianit Elshani rekao je da ima 24.000 novih glasača koji su napunuli 18 godina.

CIK je odobrila priručnik za obuku za lokalne izbore 2021. godine sa svim preporukama i primjedbama njenih članova, a izvršni direktor Sekretarijata CIK-a Burim Ahmetaj naveo je da je počela priprema glasačkih listića.

"Sekretarijat je izradio glasačke listiće i finalizovao sve izmjene priručnika. Osim mnogih zadataka, Sekretarijat je završio aktivnosti u inostranstvu u vezi sa glasanjem. Na pragu smo početka kampanje", rekao je Ahmetaj.

Naveo je da se Sekretarijat takođe pripremio za obuku o poštovanju mjera i da taj plan uključuje svaku opštinu. Sami Kurteshi iz Pokreta Samoopredjeljenje zatražio je od CIK-a da preduzme mjere koje posmatrači moraju da poštuju u vezi sa sprečavanjem širenja koronavirusa.

Florian Dushi iz Demokratskog saveza Kosova rekao je da su politički subjekti, bez obzira na dan početka kampanje, dužni da poštuju mjere.
 
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online/info-ks.net