Član Predsjedništva LDK

Član Predsjedništva Demokratskog saveza Kosova Avdullah Hoti smatra da bez koordinacije sa SAD, Kosovo neće moći da pripremi i podnese prijavu za članstvo u međunarodnim organizacijama, nakon isticanja jednogodišnjeg moratorijuma iz Vašingtonskog sporazuma na lobiranje za nova priznanja Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Hoti kaže da je samo uz podršku SAD Kosovo uspjelo da postane član nekoliko međunarodnih organizacija i da zahvaljujući SAD može da dobije nova članstva.

Povodom protivljenja premijera Albina Kurtija Vašingtonskom sporazmu potpisanom prije godinu dana u Bijeloj kući u vrijeme tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, Hoti kaže da je administracija novog predsjednika Josepha Bidena posvećena poštovanju i primjeni ovog sporazuma, jer je u skladu sa strateškim interesima SAD za miran region i politički i ekonomski integrisan sa Zapadom.

“Ako se tačke sporazuma pažljivo prouče, njegova svrha je jasna, a to je najjača i neodvojiva politička i ekonomska veza Kosova i cijelog regiona sa zapadom, a ne sa istokom. Stoga protivljenje ovom sporazumu nije u interesu Kosova. Oni koji se tome protive su protiv zapadne integracije Kosova, što Srbija želi”, rekao je Hoti, koji je kao tadašnji premijer, jedan od potpisnika Vašingtonskog sporazuma.

Naveo je da oni koji se tome protive ne žele miran i integrisan region u porodici zapadnih demokratskih nacija.

Na pitanje o opasnostima protivljenja Kosova sprovođenju ovog sporazuma, Hoti kaže da niko ne bi trebalo da naškodi partnerstvu SAD i Kosova.

“Oni koji pokušavaju da mu nanesu štetu nemaju mjesto u institucijama. I garantujem im da će imati tu sreću ako nanesu štetu ovom partnerstvu. Neuspjeh primjene ovog sporazuma koštaće Kosovo milione ulaganja u infrastrukturu, energetiku i finansiranje poslovanja, kao i poljuljati naše partnerstvo sa SAD”, smatra Hoti i ističe da je Vašingtonski sporazum od strateškog značaja za Kosovo.

Naveo je da Kurtijeva vlada pokazala samo neuspjehe i stagnaciju, da Kosovo danas nema spoljnu politiku, da su odnosi sa Albanijom zaoštreni, a da su se pogoršani odnosi sa regionom.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online