Specijalni sud

Specijalno Tužilaštvo objavilo je javnu redigovanu verziju njihovog pretpretresnog podneska u predmetu protiv Hysnija Gucatija i Nasima Haradinaja, u kojoj se navodi šta je stajalo u dosijeima koji su u tri paketa dostavljena kancelariji Udruženja ratnih veterana OVK, piše Koha.

Gucati i Haradinaj, bivši funkcioneri ovog Udruženja optuženi su za ometanje pravde jer su neovlašćeno otkrili zaštićene informacije uključujući i podatke o potencijalnim svjedocima, koji su se nalazili u ovim dosijeima, a koje je Udruženju dostavila nepoznata osoba.

Kako se navodi, prvi paket dosijea sadrži povjerljive zahtjeve za pomoć u krivičnim istragama koje je Posebna istražna radna grupa uputila srpskim vlastima, dokumenta srpskih vlasti, odgovore, od kojih je većina povjerljiva i koji uključuju imena svjedoka. Dalje se navodi da su u istom paketu bile detaljne informacije o teškim zločinima.

U drugom paketu su srpski dokumenti sa povjerljivim podacima, a na šest stranica su imena svjedoka koji se takođe nalaze i u prvom paketu i smatraju se povjerljivim. Tu su i kopije srodnih dokumenata sa suđenja održanih na Kosovu i u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju koja su u vezi sa predmetima ratnih zločina.

Treći paket uključuje imena svjedoka, izjave, dokumenta i povjerljive podatke koje je Tužilaštvo dobilo od međunarodnih organizacija. U dodatnih 930 stranica bili su isti dokumenti kao u prvom paketu, osim jedne bilješke pisane rukom, a u njemu je i veliki broj zahtjeva i drugih dokumenata na srpskom jeziku koji sadrže imena svjedoka i potencijalnih svjedoka.

Tužilaštvo je ocjenilo da je objavljivanjem dokaza tokom 19 dana na konferencijama i televizijskim programima i društvenim mrežama sudski proces oštećen, kao i da je naneta šteta svjedocima.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore