Hag

Predsjednica Specijalizovanih vijeća Kosova Ekaterina Trendafilova uputila je posljednje upozorenje bivšem vodji veterana OVK Nasimu Haradinaju zbog nastupa u medijima bez dozvole suda što predstavlja kršenje uslova pod kojim je on prevremeno oslobođen služenja kazne zbog ometanja pravosudnog postupka.

Haradinaj je, zajedno sa Hysnijem Gucatijem, pred sudom u Hagu bio osuđen na četiri godine i tri mjeseca zatvora zato što su, kao vođe Udruženja boraca OVK, objavili povjerljive sudske dokumente i otkrili identitet zaštićenih svjedoka.

Pošto su izdržali dvije trećine kazne, predsednica suda Trendafilova odlučila je da ih pusti na prevremenu, uslovnu slobodu - Gucatija u oktobru, a Haradinaja u decembru prošle godine.

U danas objavljenoj odluci, Trendafilova je Haradinaja upozorila da će ga vratiti u haški pritvor da odsluži cijelu kaznu, ako još jednom prekrši uslove koje je ona odredila.

Jedan od uslova bio je da Haradinaj i Gucati ne istupaju u medijima bez dozvole sekretara suda u Hagu.

Haradinaj je, po današnjem dokumentu, odmah pošto je pušten - već 14. decembra prošle godine, a zatim i 8. januara ove godine - "stupio u kontakt s medijima" i "objavio izjavu, a da nije unapred zatražio odobrenje sudskog sekretara".

Krajem januara, Trendafilova je, preko šefa sudskog obezbjeđenja, upozorila Haradinaja da se pridržava uslova pod kojim je oslobođen i da se uzdrži od kontakta s medijima i javnih izjava ili će "biti vraćen u pritvor da odsluži ostatak kazne".

Uprkos tome, Haradinaj je u maju i junu ove godine dao ukupno sedam intervjua medijima, "a da nije unapred tražio dozvolu" suda, precizira se u dokumentu.

Iako konstatuje da bi zbog toga mogla odmah da povuče odluku o prevremenom oslobađanju Haradinaja, predsjednica suda Trendafilova smatra da "Haradinaj mora dobiti još jedno, posljednje upozorenje direktno od nje" prije nego što ona naredi da on bude vraćen na odsluženje ostatka kazne.

"Bilo kakvo dalje Haradinajevo kršenje uslova, bez obzira koliko neznatno, imaće za rezultat njegovo hitno vraćanje u pritvor", upozorila je Trendafilova.

Ona je navela i da je Haradinaj, dok je bio u pritvoru, prekršio neka pravila zbog čega je odluku o njegovom prevremenom oslobadjanju donela dva mjeseca pošto je na uslovnu slobodu pustila Gucatija.

Bivši zamjenik predsjednika Udruženja boraca OVK, Haradinaj (59), i predsjednik tog udruženja Hysni Gucati, osuđeni su zbog toga što su, na konferencijama za medije u Prištini, od 7. do 25. septembra 2020. i u "više od 20  nastupa u medijima" objavili povjerljive dokumente suda i tužilaštva za zločine boraca OVK, uključujući i identitet potencijalnih svjedoka koje su, potom, više puta javno osuđivali kao  "izdajnike", "špijune" i "kolaborante".

Gucati i Haradinaj bili su pritvoreni u septembru 2020., kada ih je u Prištini uhapsile snage Eulexa i prebacile u Hag.

U prvom pojavljivanju pred sudom u Hagu izjavili su da nisu krivi.

Suđenje Gucatiju i Haradinaju počelo je 7. oktobra 2021, a završne riječi održane su u martu 2022.

Prvostepenu presudu - kaznu od četiri i po godine zatvora i globu od po 100 eura - sud im je izrekao 18. maja 2022.

U februaru 2023., apelaciono vijeće suda je potvrdilo glavne nalaze prvostepene presude, ali je kaznu Gucatiju i Haradinaju smanjilo za po tri mjeseca.

Odlukom predsjednice suda Trendafilove, Gucati je na prevremenu slobodu bio pušten u oktobru, a Haradinaj u decembru prošle godine.

Oni, po toj odluci, moraju poštovati uslove koje je sud odredio - da predaju pasoše, redovno se javljaju policiji i da ne istupaju u medijima i komentarišu rad suda.

Izvor: Kosovo Online