Izmjene zakona sprovesti doslovce

Advokat Tom Gashi ocjenio je da će nakon uspostavljanja Agencije za borbu protiv korupcije, od presudne važnosti biti da se korupcija sasječe u korijenu, prenosi Ekonomija onlajn.

Kako navodi taj medij, Nacrt zakona o Agenciji za sprečavanje korupcije dobio je saglasnost Odbora za zakonodavstvo, a novi zakon ima za cilj da Agencija ima dodatnu ulogu u sprečavanju korupcije, a ne u sprovođenju istrage.

Gashi smatra neophodnim da ono što je napisano u zakonu doslovce i profunkcioniše, a to je da korupcija bude sprečena prije nego što se dogodi.

"Ideja je sprečiti korupciju prije nego što se dogodi, i naravno da nadamo se da će ova agencija biti formirana što je prije moguće. Vlada Kosova je zapravo pokrenula ovaj projekat i Agencija nije tijelo paralelno s tužilaštvom. Naravno da bi trebalo da postoji saradnja između dvije institucije, kad je riječ o optužnicama, ali to je u potpunosti u kome sama terminologija ukazuje na sprečavanje korupcije, prije nego što se ona dogodi", ocjenio je Gashi.

Gashi je dodao da bi Agencija trebalo da "pročešlja dokumentaciju" kako bi sprečila zloupotrebe, budući da, prema njegovim riječima, tužilaštvo nije bilo previše aktivno.

"Mislim da je jedan od prvih koraka, pregled dokumentacije. Posebno imamo na raznim tenderima zloupotrebe na desetine miliona, kao i mnogo korupcijskih afera u kojima nažalost Tužilaštvo nije bilo aktivno u gonjenju", zaključio je Gashi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online