Ekspert za spoljnu politiku

Ekspert za spoljnu politiku iz organizacije Demokratija plus Emir Abrashi izrazio je nadu da se Afganistan neće vratiti tamo gdje je bio pre 2001. godin, prenosi Koha.

Abrashi je sinoć u emisiji "Interaktiv" na KTV ocjenio i da je Kosovo za afganistanske izbjeglice privremena destinacija.

"Ako se vidi da novi režim neće biti kao onaj prije 2001. godine, i ako se procjeni da su bezbjedni, možda bi mogli da odluče da se vrate. Oni privremeno dolaze na Kosovo, dok se ne pripremi dokumentacija za preseljenje u SAD. Oni ne dolaze da bi trajno ostali na Kosovu", rekao je Abrashi.

Povodom sjednice Vlade po ovom pitanju, koja je održana bez prisustva medija, Abrashi je rekao da bi to mogao biti zahtjev SAD.

"Razgovarano je o mogućnostima za njihovo prilagođavanje. U nemogućnosti pristupa ovom sastanku Vlade, nemam informacije o tome kako će se to odvijati. Možda je to zahtjev Sjedinjenih Država, da se kao takva održi sjednica. Pretpostavljam da su Vladi vezane ruke i ne mislim da može rasvjetliti najnovija dešavanja. Edi Rama je ovo jasno stavio do znanja, ako je takav zahtjev, pretpostavljam da SAD ima svoje razloge", rekao je Abrashi.

Abrashi je naglasio i da Kosovo treba da pruži pomoć i prihvati izbjeglice, jer je to i moralna obaveza i međunarodna obaveza.

"Osim što je međunarodna obaveza, to je i moralna obaveza, jer imamo posla s ljudima koji su u opasnosti, ako nastave boravak u Afganistanu. Opasnost je u tome što su oni bili saradnici savezničkih trupa. Podrazumjeva da je prijatelj prijatelja naš prijatelj. Imamo posla sa afganistanskom intelektualnom strukturom. Članovi civilnog društva, novinari, prevodioci i pomoćnici savezničkih trupa u Afganistanu", zaključio je Abrashi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore