Politički analitičar

Politički analitičar Shemsi Jashari ocjenio je da na sljedećem sastanku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosava Albina Kurtija neće biti napretka, piše Ekonomija onlajn.

Jashari je, komentarišući naredni sastanak Kurtija i Vučića u Briselu, najavljen za ponedjeljak, 19. jul, rekao da je problem što obe strane čvrsto drže svoju poziciju.

"Sljedeći sastanak u Briselu biće samo susret i neće biti napretka u dijalogu. To je zato što imamo snažne stavove obe strane i svaka strana koristi sastanak da dokaže da nije protiv dijaloga, ali ne i da želi napredak i akciju koje vodi do konačnog sporazuma. Vjerovatno će se nakon ljetnjih odmora razgovarati o pronalaženju rješenja za dnevni red ali ništa više od toga. Kao i obično, svaka strana će se vratiti u svoju zemlju predstavljajući se kao konstruktivna, a  druga kao destruktivna strana, i to kako bi zadovoljila unutrašnje mišljenje", navodi Jashari.

Jashari je istakao da kosovska strana ne bi trebalo da bude izložena pritisku EU, i dodao da se Kosovo koristi kao sredstvo za napredovanje Srbije ka EU.

"Mislim da kosovska strana ne bi trebalo da bude velikodušna i da ne bi trebalo da bude izložena pritisku EU, jer je sama EU ta koja nije uspjela. Jasno je da se ovaj dijalog vodi kako bi se Srbiji omogućilo da se približi EU, ali za Kosovo nema napretka" rekao je Jashari.

On je dodao da bi Vlada Kosova trebalo da bude transparentnija i izvještava Skupštinu o strategiji i akcijama u vezi sa dijalogom i da pronađe zajednički jezik sa opozicijom.

"Dijalog nije tema jedne stranke, već ima veze sa nacionalnim interesom i u odnosu na Srbiju moramo biti jednoglasni", kaže Jashari.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online