Vratimo se liberalnim politikama

Posjete visokih zvaničnika Kosova, uključujući posjetu predsjednice Vljose Osmani u Turskoj i premijera Albina Kurtija u Francuskoj, nisu donele pozitivne rezultate ocjenio je stručnjak za spoljnu politiku Arbnor Sadiku, prenosi Ekonomija onlajn.

"Kosovo se mora vratiti liberalnim politikama da bismo postiglo ciljeve koji su kroz meku diplomatiju, EU integracije i pristupanje Kosova raznim međunarodnim organizacijama. Kao savjet našim liderima bio bi prelazak sa stvarne na liberalnu politiku, kako bismo mogli da promovišemo taj mekani dio Kosova u smislu da smo spremni da sarađujemo sa našim međunarodnim prijateljima kako bismo postigli sporazum sa Srbijom koji im to omogućava. Kosovo bi trebalo brže da se integriše u Evropsku uniju i UN", rekao je Sadiku.

S druge strane, profesor Dritero Arifi ocjenjuje da, pošto spoljna politika zavisi od unutrašnje politike, zvaničnici treba da rade na pozitivnoj klimi na Kosovu.

"Svaka posjeta premijera, ministara i predsjednika u inostranstvu uvijek ima pozitivan uticaj na imidž zemlje, jer će biti bilateralnih i multilateralnih sastanaka gdje je ovo razmena ideja i predstavljanja Kosova. Ali spoljna politika je proizvod unutrašnje politike, ako na Kosovu stvaramo pozitivne odnose, jer ne zaboravimo da ovdje imamo gotovo sve ambasade zemalja koje imaju bilateralne sporazume i te ambasade izvještavaju da su vlade zemalja domaćina. Više se vjeruje izvještajima svojih ambasada", rekao je Arifi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online