(Ne)ispunjena očekivanja

Vlada Albina Kurtija u srijedu sljedeće sedmice obilježiće 100 dana otkako je izglasana u Skupštini Kosova, piše Koha.

Otkako je 23. marta preuzeo dužnost, izvršna vlast na čelu s premijerom Kurtijem održala je ukupno 17 sjednica vlade, a na 11. sastanku odobrila je program rada i zakonodavni dnevni red.

Posebna pažnja i prioritet u ova tri mjeseca posvećeni su dijalogu između Kosova i Srbije i kosovskoj diplomatiji. Premijer Kurti prvi put se sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 15. juna, prethodno odbivši takav sastanak 11. maja. Ovih dana šef vlade bio je aktivan i u zvaničnim posjetama inostranstvu.

Za razliku od prošlosti, Kurti je boravio u prvoj posjeti Briselu krajem aprila, dok se nekoliko dana kasnije nije vratio u evropsku prestonicu na neformalnu večeru s regionalnim liderima. Premijer Kurti sastao se s njima tokom samita u Tirani i Beču u junu. Nedavno je boravio u Parizu kod predsjednika Francuske Emmanuela Macrona.

U ovih sto dana došlo je do otpuštanja i imenovanja u odborima javnih preduzeća, a pokrenut je i koncept o pitanju nelegalno stečene imovine i započet je postupak provjere.

Nedavno je odobren i budžet za 2021. godinu.

Međutim, stodnevni rad vlade Albina Kurtija ocjenjuje se sporim i bez većih i značajnijih odluka.

Izvršna direktorka Pokreta "FOL" Mexhide Demoli-Nimani smatra da uprkos očekivanjima građana i obećanjima u kampanji Pokreta Samoopredjeljenje, ista nisu ispunjena, a neobjavljivanje godišnjeg plana rada je zabrinjavajući.

"Mogu reći da je to bilo sto dana sporije nego što se očekivalo od ove vlade. Za ovih sto dana nije bilo odluke, da tako kažem, koja je u interesu građana, u poređenju sa vrlo visokim očekivanjima građana, ali i obećanjima ove vlade. Ono što mogu primjetiti je zatvaranje, uprkos činjenici da je vlada imenovala dva portparola, imamo ministarstva čiji rad je gotovo potpuno zatvoren za javnost", kaže Demoli-Nimani.

Arber Fetahu iz Grupe za pravne i političke studije (GLPS) smatra da je vladavina Kurtija 100 dana "hibridna".

"Vidjeli smo hibridne performanse ove vlade. U smislu da je u nekim područjima postignut napredak, a u nekim stagnacija. Vredno je spomenuti da smo videli ambicioznu zakonodavnu agendu sa predviđenih preko 190 nacrta zakona. Neki su poslani u tom periodu, neki ne. Bolja i pozitivnija inicijativa zabilježena je u području vladavine prava, u inicijativi provjere i zakonu o oduzimanju imovine. Iako je i u tom pogledu došlo do povlačenja ili koraka unazad. Ali proces ide dobro. Također smo videli mješovite rezultate u pandemiji, postojala je ping-pong igra između bivšeg ministra i ministra Vitia i nejasnoće u upravljanju pandemijom, pružanjem cjepiva i još mnogo toga", kaže Fetahu.

Što se tiče spoljne politike i dijaloga sa Srbijom, Fetahu kaže da je bilo pozitivnih koraka u pripremi i prezentaciji na prvom sastanku premijera Kurtija sa predsjednikom Vučićem.

"Generalno, čak i ovih 100 dana dominiraju neki uticaji spoljne politike koji su dominirali unutrašnjom politikom, poput dijaloga Kosova i Srbije. Iako se dijalog isprva tretirao kao peti ili šesti prioritet, postupno se pojačava prisustvo vlade u smislu dijaloga i učešća na raznim sastancima. Ovo je pozitivan korak, uprkos izjavama s početka, jer smo videli bolju prezentaciju u dijalogu, u smislu odlaska na sastanke, pripreme i pokušaja približavanja političkog spektra", rekao je Fetahu.

Na ovonedjeljnom sastanku, Vlada Kosova odobrila je nekoliko nacrta zakona, među kojima je odlučila da pokrije obaveze Granične sigurnosti za sve sunarodnike i strance koji su podložni graničnoj policiji i dolaze na Kosovo do kraja 2021. godine.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore