Nije dobro obavio posao

Advokat Tom Gashi smatra da EULEX nije dobro obavio posao za Kosovo, s obzirom na njegovu misiju u vladavini zakona, i da uloga ove institucije više ne postoji.

Prema njegovim riječima, i UNMIK i EULEX su povezani sa raznim skandalima i zloupotrebama.

"Mislim da EULEX nije obavio tako dobar posao na Kosovu, iako je to bila najveća misija Evropske unije, koja je zapravo bila pozvana nakon proglašenja nezavisnosti da pomogne u nametanju vladavine zakona na Kosovu. Ako uporedimo UNMIK i EULEX, oni su poput dva brata blizanca", kaže Gashi za Ekonomiju onlajn.

On smatra da EULEX nije bio toliko produktivan koliko se očekivalo, te da bi misija s Evropljanima nije imala rezultate posebno u istrazi ratnih zločina.

"Bolna je istraga ratnih zločina koje je Srbija počinila u našoj zemlji, ali i ostatak koji se ne može razumeti kako je to dozvoljeno, gdje je jedan od najmarljivijih tužilaca protiv pripadnika OVK Salustro, na kraju svog mandata imenovan za pravnog savjetnika srpskog tužioca za ratne zločine", dodao je Gashi.

Takođe napomenuo je reakciju bivšeg sudija EULEX-a Malcolma Simonssa na zloupotrebe u ovoj misiji, opisujući je kao odloženu i nejasnu reakciju.

"Mnogo godina kasnije imali smo reakciju Simonssa, ali u ovom je pitanju bilo malo pomoći. Njegova reakcija pomalo kasni, spominje probleme koji su se dogodili 2014. i kasnije, a nije nam jasno zašto je ova reakcija kasnila, gotovo sedam godina kasnije, pa smo zatražili dokaze", naglasio je dalje.

Advokat Mahmut Halimi takođe smatra ulogu EULEX-a velikim razočaranjem i bez ikakvog napretka, gdje su prema njemu očekivanja za poštenu misiju bila vrlo velika.

Halimi kaže da se uloga EULEX-a već može smatrati samo tehničkom bez ikakvog razvojnog i potrebnog uticaja.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online