Eksponenti politike i parapolitike

Zastuonik Samoopredjeljenja Haxhi Avdyli ocijenio je da je izjava ministarke spoljnih poslova Kosova Donike Gërvalle da će Specijalnom sudu proslijediti dokumentaciju u slučaju optuženih Hashima Thaçija i Kadrija Veselija izvučena iz konteksta, od strane eksponenata politike prethodnih vlasti.

Avdyli je istakao da službenici bivših kosovskih vlasti pokušavaju da diskredituju političarku koja je napustila život u Njemačkoj da bi služila Kosovu.

"Eksponenti politike i parapolitike i službenici prošlih vlasti juče su tokom cijelog dana održavali javno suđenje ministarki spoljnih poslova Doniki Gërvalli zbog stare izjave, izvučene iz konteksta i izrečene u sasvim drugim okolnostima. Ovaj javni sud podsjeća me na stare diktatorske režime, gdje je nakon identifikovanja neprijatelja naroda, bez suda osuđen pred narodnim masama. Budući da ovi eksponenti ne omogućavaju pronalaženje neprijatelja u međunarodnoj zajednici i politički lideri koji su se borili protiv volje svojih partija za odobrenje Specijalnog suda, pokušavaju da pronađu način da diskredituju novu ženu u kosovskoj politici koja je ostavila život u Njemačkoj da bi služila Kosovu. Njen dolazak na Kosovo dogodio se 2021. godine a ne 2015. godine kada je odobren Specijalni sud", istakao je Avdyli.

Zastupnik Samoopredjeljenja naglašava da je cilj medijske hajke na Gërvallu zastrašivanje i javna osuda.

"Treba sagledati istinu, aktivnosti i izjave iz 2014. i 2015. godine tadašnjih lidera, kada obrazlagali razloge za formiranje Specijalnog suda. Tada su nam rekli da će Kosovo biti u opasnosti ako ovaj sud ne bude formiran i da će sa njim biti dokazano da je vođen oslobodilački rat. Tada ali ne i sada poslanici koji su glasali za Specijalni sud nazvani su izdajnicima. Pozabavite se suštinom slučaja koji se dogodio 2015. godine, a ne izjavama izvučenim iz vremenskog konteksta, sa ciljem zastrašivanja i javne presude. Pravda i istina su jedno. Nema dvije istine čak ni one iz 2015. i ove iz 2021. godine, ali postoje ljudi koji manipulišu istinom", napisao je Avdyli.