Potrebna jasna platforma

Politički analitičar Afrim Hoti rekao je da razumije i opravdava odluku premijera Albina Kurtija da ne prisustvuje sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 11. maja u Briselu, prenosi Ekonomija onlajn.

Hoti je naveo da takvi sastanci zahtjevaju prethodnu pripremu, dodajući da poslanici Skupštine Kosova treba da pripreme jasnu platformu za bilateralni dijalog.

Prema njegovim riječima, dvodnevna poseta Kurtija Briselu znači da je nova vlada rekla "da" dijalogu sa Srbijom.

"Nije ideja da se učestvuje na određenom sastanku, već da tom sastanku prethodi jasna platforma koju bi kosovski parlament morao da odobri“, rekao je on.

Hoti je ukazao da je dijalog u Briselu je već započeo, jer fizičko prisustvo i sastanak sa liderima EU, uključujući Miroslava Lajčaka, „znači da su predstavnici novih institucija na Kosovu rekli da dijalogu“.

On je istakao, da hteli to ili ne, EU je ključni faktor u ovom procesu, a i Beograd  i Priština vide EU kao krajnje odredište.

"Zbog toga bi svako konačno rješenje trebalo da dobije odobrenje EU. Činjenica da sjedimo za stolom znači da stranke moraju biti spremne na kompromis - dati nešto od vitalnog je značaja za kosovsku stranu, ali da se ne ošteti funkcionalnost države Kosovo“, dodao je on.

Hoti smatra da „non pejperi“ koji su se pojavili predstavljaju testiranje strana u dijalogu.

"Mislim da je predstavljanje ili cirkulacija takvih nezvaničnih dokumenata u javnosti jasan dokaz da se približavamo završnoj fazi. Različite zemlje pokušavaju da lansiraju opcije kako bi testirale jednu ili drugu stranu. To nisu dokumenti koje bi trebalo odbaciti, jer oni koji ih sastavljaju su ljudi koji poznaju okolnosti“, dodao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online