Kvalifikovana većina

Poslije sastanka premijera Albina Kurtija sa Ademom Hodžom očekuje se da poslanik Jedinstvene goranske partije podrži izbor Vjose Osmani za predsjednicu Kosova, čime je obezbjeđena kvalifikovana većina od 80 glasova, prenosi Reporteri.

Sastanak Kurtija i Hodže počeo je u 15 časova, a po njegovom završetku premijer obavezao se da će vlada ispuniti zahtjeve goranske zajednice, ukoliko Hodža učestvuje na predstojećoj sjednici skupštine za izbor predsjednika.

Prema medijskim navodima Hodža je insistirao na pravičnoj zastupljenosti Goranaca u institucijama i zabrani diskriminacije u zapošljavanju na Kosovu, dok iz Jedinstvene goranske partije saopštavaju da nisu insistirali ni na jednoj funkciji u Kurtijevoj vladi.

U Pokretu Samoopedjeljenje smatraju da će glas Hodže biti dovoljan za kvalifikovanu većinu od 80 poslanika, jer su prethodno kontaktirali poslanika Romske inicijative Fadila Gashija, saznaje Telegrafi.

Tokom jučerašnjeg dana ni drugo, to jest ponovljeno prvo glasanje za predsjednika Kosova, nije uspjelo, jer je glasalo samo 79 poslanika. Nastavak sjednice zakazan je za danas u 17 časova.

 Izvor: Kosovo Online/Reporteri