Bivšeg šefa Kosovske obavještajne agencije Dritona Gashija, direktora Kancelarije za državljanstvo azil i migracije Policije Kosova Valona Krasniqija i direktora Uprave za migracije i strance granične policije Rahmana Selmanija sud je proglasio nevinim za deportaciju šest turskih državljana, prenosi Koha.

Svi optuženi su se nakon čitanja optužnice izjasnili da nisu krivi.

U slučaju šestorice turskih državljana, koji su uhapšeni na Kosovu i izručeni Turskoj u martu 2018. godine, osuđeni su na 56 godina i sedam i po mjeseci zatvora, Savjet za ljudska prava Ujedinjenih nacija je otkrio kršenja kosovskih zakona, Ustava i međunarodnih konvencija.

Izvještaj koji je objavila Radna grupa za proizvoljno pritvaranje kritikuje kosovske institucije zbog nezakonitih radnji u slučaju deportacije šest turskih državljana, Kahramana Demireza, Mustafe Erdema, Hasana Husein Gunakana, Jusufa Karabina, Osmana Karakaja i Džihana Ozkana.

Od pet turskih državljana, troje je imalo dozvolu za stalni boravak, i to Mustafa Erdem, Jusuf Karabina, Karhaman Demirez, dok su njih dvojica, Hasan Hisein Demir i Cihan Ozkan, imali privremene dozvole. Jedan od osuđenih u ovom slučaju je Hasan Gunakan je pogrešno uhapšen umjesto Hasana Demira, ali uprkos tome, sud u Turskoj ga je 28. januara 2020. godine optužio i proglasio krivim. Turska insistira da nije bilo zakonskih kršenja i da je suđenje bilo pošteno i zasnovano na činjenicama.

Uhapšeni turski državljani

Izvještaj koji je objavio Savjet za ljudska prava pokazuje kako kosovske institucije nisu odgovorile radnoj grupi UN koja je istražila slučaj. Radna grupa utvrdila je brojne nepravilnosti uključujući ona koja su počinili Kosovska informativna agencija, policija i druge institucije uključene u akciju od 29. marta 2018. godine.

Za ovaj slučaj, Policijski inspektorat Kosova podneo je krivične prijave protiv 22 službenika Policije Kosova koji su bili umiješani u operaciju hapšenja i deportacije.

Dok je na današnjem suđenju iznosio svoje lične podatke bivši šef KIA Driton Gashi izjavio je da je trenutno sekretar u predsjedništvu, iako je Koha prenela da je za Gashija Disciplinska komisija jednoglasno odlučila da izrekne mjeru ukidanja vršenja funkcija.

Sudsko ročište za trojicu optuženih za deportaciju šest turskih državljana je je završeno, a drugo ročište održaće se krajem aprila.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore