Stranke su toga svijesne

Iako proces dijaloga sa Srbijom ne zauzima mnogo prostora u izbornoj kampanji, kosovski politički analitičari poručuju da su političke stranke ipak svijesne da će upravo dijalog biti jedan od prvih izazova sa kojima će se suočiti nova vlada, piše Lami.

Analitičari se slažu i da je nacionalistički politički diskurs koji trenutno dominira na Kosovu, samo predizborni narativ.

Analitičar Arton Demhasaj kaže da takva vrsta diskursa ne bi trebalo da se shvata preozbiljno, jer stranke koriste tu vrstu populizma samo da bi povećale broj glasova.

"Istina je da će se svaka politička stranka koja pobjedi na izborima i koja formira koaliciju, prvo suočiti sa velikim međunarodnim pritiskom da se vrate dijalogu, kako bi zaključili dijalog i postigli sporazum. Dakle, to je potpuno jasno svim stranama i to je razlog zašto se ovim pitanjem ne bave puno u javnosti", rekao je Demhasaj.

Prema njegovim riječima, Haradinajeva izjava za referendum o ujedinjenju sa Albanijom nije primarna ideja, ali Haradinaj može da je upotrebi kao "kec iz rukava".

"Upravo je dijalog sa Srbijom razlog zašto su vlade do sada padale i zašto nisu bile održive", kaže Demhasaj.

I analitičar Naim Rashiti se slaže da će, ko god da dođe na vlast, dijalog ostati tema podjele, dok ne bude postignut sporazum ili unutrašnja međuinstitucionalna i međupolitička koordinacija.

"Ne znam da li će se to dogoditi, jer su mnogi izgubili nadu i jer su sve političke stranke i politički lideri neodlučni za rješenje i nemaju jasnu agendu za dijalog sa Srbijom", kaže Rashiti.

Kako je dodao, ako stranke ne sednu zajedno i ne naprave jasnu strategiju, "neće biti istinskog dijaloga i neće biti sporazuma sa Srbijom".

Analitičar Blerim Burjani smatra da dijalog sa Srbijom ne može da se održi bez stabilne vlade i podrške u Skupštini.

"Dakle, ovo je uslov za vođenje pregovora sa efikasnim rezultatom i sprovođenje bilo kog sporazuma postignutog između Kosova i Srbije. Kosovu je ponovo potrebna međunarodna pomoć u stvaranju funkcionalne vlade koja neće pasti prije nego što se postigne sporazum sa Srbijom. Nažalost, razvoj događaja u zemlji ne obećava da ćemo dobiti stabilnu vladu", rekao je Burjani.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net