Neuspjeh

Jačanje Srpske liste na Kosovu i tendencija da ova lista dobije dvije trećine glasova svih manjinskih zajednica u skupštini, rezultat je naivne politike albanskih stranaka, kaže publicista i univerzitetski profesor Milazim Krasniqi, prenosi Ekonomija Onlajn.

On kaže da su albanske političke stranke morale da rade sa Srbima i drugim lokalnim strankama koje su izrazile spremnost za saradnju i priznale Kosovo.

Prema njegovim riječima, njihov neuspjeh u ovom trenutku ojačao je Srpsku listu koja je pod potpunom kontrolom Aleksandra Vučića.

"Ovo je naivna politika koju su naše albanske stranke vodile proteklih godina, kada su lokalni srpski političari koji prihvataju kosovske institucije bili jaki i nisu dovoljno sarađivali sa njima, što je rezultiralo uticajem Srpske liste koja je u potpunosti pod Vučićevom kontrolom, a pošto je pod Vučićevom politikom, oni vode politiku samo po direktivama Beograda“, rekao je Krasniqi.

On je naveo da bi političke stranke trebale da pronađu oblik partnerstva sa lokalnim srpskim strankama.

"Vjerujem da bi naše institucije i stranke u ovoj kampanji trebalo da pronađu oblik partnerstva sa lokalnim srpskim strankama koje priznaju nezavisnost Kosova da bi se ojačale i dobile tri ili četiri poslanika ili dva ili tri poslanika Srba. Tada bi se lista potpuno promjenila politička dinamika na Kosovu“, zaključio je Krasniqi.

Predstavnici nesrpskih zajednica na Kosovu izrazili su sumnju da Srpska lista pokušava da dobije glasove dvije trećine glasova manjina.

Ovu zabrinutost pokrenuli su bivši poslanica bošnjačke zajednice Duda Balje i predsjedavajući Ujedinjene romske partije Kosova Albert Kinolli.

"Posljednjih mjeseci uspostavljena je inicijativa koja dolazi iz opštine Gračanica i ovo je pokušaj Srpske liste da ova građanska inicijativa dobije glasove srpske zajednice", rekao je  Kinoli.

Pored problema sa Srpskom listom, koja na Kosovu već dugi niz godina djeluje po nalogu Beograda, dijalog između Kosova i Srbije ostaje otvoreno pitanje.

Po ovom pitanju Krasniqi ocjenjuje da Srbiju ne zanima sporazum sa Kosovom ili integracija u EU, već to samo igra, dodajući da te igre nisu razumijeli albanski političari.

"Ovo je složen proces. Mislim da naši političari do danas od prvog do posljednjeg nisu zaista razumijeli politiku Srbije. Srbija nije zainteresovana za sporazum, niti za pristupanje EU. Srbija sjedi na tri stolice, ima strateško partnerstvo sa Rusijom, ima partnerstvo sa EU i sada je poboljšala odnose sa Amerikom. Dakle, ona ima vrlo ugodan položaj i zbog toga nema pritiska na Srbiju da postigne sporazum sa Kosovom“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, Srbija ne prihvata Kosovo bez većih kompromisa, a Kosovo nije spremno za tako nešto.

"Srbija ne prihvata Kosovo bez ozbiljnih kompromisa. Kosovo nije spremno za ozbiljne kompromise i zato se moramo naviknuti da živimo sa ovim sukobom koji je zaista otvoren sukob, kojim upravlja međunarodna zajednica. Ali i u Srbiji nema volje,  naročito sa Vučićem dok je on zadužen za Srbiju da postigne dogovor“, rekao je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online