Komisija na terenu

Poljoprivrednici koji su pretrpjeli štetu od poplava, koje su se zbog obilnih kiša desile na Kosovu, traže pomoć, a vršilac dužnosti ministra poljoprivrede Besian Mustafa kaže da će im nakon procjene štete biti uplaćen novac, prenosi Kosovo press.

Poljoprivrednik iz Velike Kruše Mentor Duraku, kaže da su štete velike u poljoprivredi posebno na mladoj pšenici a proizvođaču kupusa iz Orahovca poplava je, kaže odnela usjeve.

"Nedavne kiše oštetile su pšenicu. Sve je pod vodom a komisija nije izašla da procjeni štetu", rekao je Duraku.

I drugi mještani potvrđuju da je poljoprivreda pretrpjela ogromne gubitke.

"Šteta je izuzetno velika u poljoprivredi, radi se o čitavim poplavljenim površinama zasađenim pšenicom. I dalje se nadamo da će opštine i vlada, kao i svi drugi akteri koji su u prilici da pomognu i stanu uz poljoprivrednike i porodice u nevolji, ne samo u našem selu, već svuda gdje su bile poplave to i učiniti", rekao je predstavnik sela Selatin Hoti.

Poljoprivrednik iz  sela Remnika kod Vitine, Qerim Qerimi, koji se bavi uzgajanjem jagoda, kaže da su od poplave teško oštećene.

Vršilac dužnosti ministra poljoprivrede, Besian Mustafa kaže za Kosova press da nažalost postoji veliki broj opština u kojima su poljoprivrednici pretrpili štetu od prirodnih katastrofa i nedavnih kiša i da će im nakon procjene štete vladinom odlukom biti nadoknađena finansijska sredstva.

"Poplave su bile prilično velike i kretanje opštinskih zvaničnika u nekim od ovih područja bilo je nemoguće. Sada su komisije počele da izlaze na teren kako bi identifikovale i procjenile štetu. Čim budemo imali konačne izvještaje, napravićemo konačni rezime za sve opštine i donećemo odluku u vladi o finansijskoj nadoknadi ove štete", rekao je Mustafa.

Aktuelni premijer Avdullah Hoti obećao je da šteta uzrokovana poplavama u kućama, putnoj infrastrukturi i poljoprivredi biti nadoknađena iz Fond za Vanredne Situacije Vlade Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press