Hag

Donedavnog predsjednika Kosova i čelnika bivše OVK optužnica tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine.

Jedan od osnivača bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hashim Thaçi u ponedjeljak će se prvi put pojaviti pred sudijom za prethodni postupak Specijaliziranih vijeća Kosova, kako bi se upoznao s optužnicom i izjasnio o krivici.

Nakon transporta u pritvorsku jedinicu u Hag 5. novembra, zatražio je da bude ispitan prije utorka, 10. novembra, navodi se u dokumetaciji suda, ali se ne precizira iz kojih razloga, prenosi Tanjug.

Sud mu je tu molbu uslišio.

Thaçija će pred sudom zastupati advokat Dennis Hopper, koji je već podnio određene podneske sudu, čija je sadržina za sad povjerljiva.

Na prvom pojavljivanju pred sudijom u 15;00 sati Thaçiju će biti pročitana redigirana optužnica, koja ga, zajedno s Kadrijem Veselijem, Jakupom Krasniqijem i Rexhepom Selimijem, tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Ročište se može pratiti online

Nakon toga sudija će ga pozvati da se izjasni o krivici po optužbama za koje se tereti.

Thaçi se može odmah izjasniti o krivici ili u roku od 30 dana, na novom ročištu.

Na početku ročišta u ponedjeljak sudski fotograf imat će ga pravo fotografirati na optuženičkoj klupi, a javnost će ročište moći pratiti online, preko stranice Specijaliziranih vijeća.

Thaçi se sam predao u četvrtak, nakon što je podnio ostavku na funkciju predsjednika Kosova.

Prije Thaçija, prvi put pred sudom će se pojaviti Jakup Krasniqi, koji je uhapšen dan ranije i prebačen u Hag.

Kadri Veseli i Rexhep Selimi pred sudom će se pojaviti u utorak u prijepodnevnom i poslijepodnevnom terminu.

Sva četverica se nalaze na jednoj optužnci Specijaliziranog tužioca Jacka Smitha i terete se za niz ratnih zločina, među kojima je oko 100 ubistava Srba, Roma i Albanaca, političkih protivnika...