Traže odgovornost

Vlada Kosova juče je odobrila Nacrt budžeta za narednu 2021.godinu, a očekuje se da će se vrlo brzo naći i u Skupštini, međutim, kako prenosi RTK, vladajuća koalicija još uvijek ne zna da li će imati dovoljnu podršku poslanika u parlamentu.

Skupština Kosova suočena je sa nedostatkom kvoruma za usvajanje mnogih nacrta zakona, a ista sudbina očekuje se i za Nacrt zakona o budžetu.

U međuvremenu, predstavnici civilnog društva i poznavaoci političkih zbivanja procjenjuju da bi poslanici trebalo da budu odgovorni u pogledu glasanja i da se budžet usvoji bez odlaganja, jer je ekonomija devastirana zbog pandemije.

Eugen Cakolli iz Demokratskog instituta Kosova, rekao je da vlada treba da pokuša u svim oblicima da premaši budžet, kako bi izbjegla ekonomske krize koje bi mogle da utiču na javni sektor.

“Obaveza vlade je da svim parlamentarnim oblicima pokuša da obezbjedi glasove za usvajanje budžeta. Da bi se izbjegle moguće ekonomske krize ili građanske tenzije zbog neprolaska budžeta, što bi nužno uticalo na javni sektor, onda smatram da bi vlada trebalo da promjeni svoj pristup opoziciji”, istakao je Cakolli.

I politički analitičar Blerim Burjani smatra da poslanici treba da budu odgovorni, ostavljajući po strani, kako ih je nazvao, političke ratove pozicija-opozicija.

“Kao poslanici svih političkih partija, videći ekonomsku situaciju u kojoj se nalazimo, oni moraju biti odgovorni i savjesni da postignu cilj i odobre budžet za 2021.godinu”, ocjenio je Burjani.

Vlada Kosova odobrila je Nacrt budžeta od 2 milijarde i 412 miliona eura za 2021.

Prema zakonskim procedurama, kraj oktobra je vrijeme kada vlada mora da odobri prijedlog budžeta za fiskalnu godinu i dostavi ga Skupštini, a rok za odobrenje poslanika je 31. decembar.

Izvor: Kosovo online / RTKlive