Sindikat prosvjete

Sindikat prosvjetnih radnika saopštio je da, ukoliko Vlada Kosova ne obezbjedi neophodna sredstva za dezinfekciju škola, kupovinu dezinfekcionih sredstava i ostalih za održavanje higijene, ometaće realizaciju nastave u školama, prenosi Koha.

Kako se navodi, za sada nema konkretnih odluka o tome kako će se odvijati nastava, međutim, pominje se povratak nekih razreda u škole.

Prošle nedjelje je ministar prosvete Ram Likaj rekao da su od vlade zatražili dodatni budžet za školsku godinu, pošto trenutno, prema njegovim riječima, nemaju dovoljno sredstava.

Predsjednik Sindikata prosvetnih radnika Rrahman Jasharaj objavio je da su zatražili od vlade da obezbjedi uslove za novu školsku godinu, zbog situacije sa pandemijom koronavirusa.

Jasharaj je najavio da će ove nedjelje sazvati Upravni odbor sindikata koji će doneti odluku o koracima koje će preduzeti ukoliko njihovi zahtjev ne budu ispunjeni.

Koha navodi da je pokušala da dobije komentar vlade da li je obezbjedila finansijska sredstva za dezinfekciju škola i dezinfekciona sredstva za učionice, ali nije dobila odgovor.

Premijer Kosova Avdullah Hoti objavio je da je zajedno sa potpredsjednicima vlade razgovarao sa ministrom prosvjete i njegovim saradnicima o početku školske godine, naglašavajući da se mogućnosti organizovanja nastave od 1. septembra privode kraju.

Prema njegovim riječima, nastavnici se obučavaju za nastavu putem interneta, a takođe se radi na rezervnoj listi nastavnika koji se mogu zaposliti po potrebi.

Hoti je, između ostalog, istakao da će nastava uvijek biti aktivna i da će opštine i direktori škola imati jasna uputstva o tome kako treba organizovati nastavu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore