Među prvim zatvorenicima koji su ga pronašli

Luz Alaku, za koga je predsjednik Hashim Thaçi nedavno donio odluku o pomilovanju tri i po godine prije isteka 15-godišnje kazne zatvora zbog dvostrukog ubistva, svjedok je u istražnom procesu za smrt aktiviste Samoopredjeljenja Astrita Deharija u pritvorskom centru u Prizrenu, navodi Koha pozivajući se na neimenovane izvore. Kako prenosi prištinski list, to takođe potvrđuju i zapisnici u istrazi o sumnjivoj smrti Deharija.

Luz Alaku saslušan je 10. novembra 2016, pet dana nakon Deharijeve smrti, piše Koha.
U to vrijeme, prema svjedočenju, Alaku je bio u sobi u blizini Deharijeve. Potvrdio je to i sam u svojoj izjavi koju je dao policiji. "Ja, Luz Alaku, u vezi sa ubistvom Astrita Deharija, izjavio sam: 05.11.2016. u 14 sati otišli ​​smo u šetnju i u 15 sati vratili smo se u sobe koje su bile smještene u hodniku krila A. Bio sam u sobi sa Gj.K., N.Sh. i K.G. u sobi A 6”, navedeno je u zapisniku koji je dostavljen Kohi. 
Alaku je bio među prvim zatvorenicima koji su ušli i vidjeli Deharija u sobi. U svom rukopisnom svjedočenju opisao je u kakvom ga je stanju pronašao.
Da podsjetimo, aktivista Samoopredjeljenja Astrit Dehari optužen je za terorizam i nezakonito posjedovanje oružja. Preminuo je 5. novembra prije četiri godine u zatvoru u Prizrenu pod nerazjašnjenim okolnostima, a po Izvještaju ekspertize Švicarskog instituta za sudsku medicinu u Lozani pokazalo se da nije riječ o samoubistvu, kako su vlasti tvrdile.
Porodica Dehari okrivila je za to bivšeg tužioca u Prizrenu Syla Hoxhu.