Da li će se druge vladajuće stranke pridružiti premijeru

Nakon najave sastanka predstavnika Kosova i Srbije u Bijeloj kući 2. septembra, još uvijek nije odlučeno da li će se druge vladajuće stranke pridružiti premijeru Avdullahu Hotiju, piše Koha.

Kako se navodi, Vlada Kosova je odbila da predstavi koji će članovi kabineta otputovati u Vašington.

"Pored premijera, sastanku u Vašingtonu prisustvovaće i neki od ministara, kao i prateće osoblje. Ne mogu da dam tačna imena jer je još uvijek rano i nije ništa definitivno", rekao je Xhavit Beqiri iz vladine Kancelarije za komunikacije.

Alijansa za budućnost Kosova i NISMA neprestano su kritikovali vođenje dijaloga bez predstavnika stranaka u koaliciji.

Nepostojanje koordinacije i zastupljenosti koalicionih partnera u dijalogu sa Srbijom, kritikovano je od strane civilnog društva, navodi Koha.

Prema Arberu Fetahuu iz Grupe za političke i pravne studije, nedostatak konsenzusa čak i unutar vladinog kabineta, nanosi štetu kosovskom položaju u procesu dijaloga.

Kako se navodi, osim Hotijevog tima, takođe, dnevni red tog sastanka i dalje ostaje nejasan.

Pozivajući se na izjavu američkog izaslanika za dijalog Richarda Grenella, iz kabineta premijera, saopštili su da će se 2. septembra razgovarati o ekonomskim pitanjima.

Međutim, Fetahu je ocjenio da se u Bijeloj kući mogu završiti i ranije započeti sporazumi, poput sporazuma za željeznički i avio-saobraćaj između Prištine i Beograda.

O detaljima sastanka između Kosova i Srbije nije rečeno ni iz Kancelarije savjetnika za nacionalnu bezbjednost Roberta O'Briana.

U pismenom odgovoru za Kohu, njeni zvaničnici su rekli da Sjedinjene Američke Države smatraju da je napredak u ekonomskim pitanjima od suštinskog značaja za unapređenje mirovnog procesa.

"Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Robert O'Brian, zajedno sa ambasadorom Grenellom, primiće lidere Srbije i Kosova 2. septembra. Sjedinjene Države očekuju rezultate od ovih važnih razgovora između predsednika Vučića i premijera Hotija", navodi se u odgovoru.

Sastanak predstavnika Kosova i Srbije zakazan za početak septembr, a dolazi nakon otkazivanja sastanka od 27. juna, podsjeća Koha.

 Izvor: Kosovo Online/Koha ditore